Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska upozorila Rusiju nakon pucnjave na teretni brod

Preuzmite sliku

Turska je uputila upozorenje Rusiji nakon hitaca upozorenja ispaljenih u nedjelju na teretni brod turske kompanije koji je išao u luku Izmajil, na jugu Ukrajine, saopćio je u utorak ured turskog predsjednika.

“Sagovornici u Rusiji su upozoreni kako se više ne bi događale ovakve inicijative koje mogu pojačati napetost na Crnome moru”, objavila je Ankara. Time je turska vlada prekinula  šutnju u vezi s brodom koji je, premda plovi pod zastavom Palaosa, u vlasništvu turske kompanije.

“Kako bismo prisilili brod da se zaustavi, s ruskog ratnog broda ispaljeni su hitci upozorenja iz lakog automatskog oružja”, saopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane. Po riječima Moskve, kapetan broda Sukru Okan nije poslušao naredbu da se zaustavi radi provjere tereta.

Turska šutila do danas

Zatim se digao helikopter s ruskim vojnicima radi pregleda broda kojem je dopušteno da nastavi put prema ukrajinskoj luci, dodao je isti izvor. Vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana do danas je šutjela o incidentu, što je potaknulo oštru kritiku turske opozicije.

“Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke racije ruskih vojnika na turskom brodu Sukru Okanu, pa je naš narod tako saznao. Palača nije ništa rekla o tome. Zašto?”, upitao se u četvrtak poslijepodne opozicioni čelnik Kemal Kilicdaroglu na X-u, bivšem Twitteru.

Moskva je sredinom jula istupila iz ugovora koji je omogućavao izvoz ukrajinskih žitarica iz luka na jugu zemlje, uprkos blokadi koju je uvela Rusija.

Nekoliko dana poslije, 19. jula, Moskva je upozorila da će svaki brod koji ulazi ili izlazi iz ukrajinskih luka smatrati mogućom metom. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje