Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tesla zaustavio proizvodnju u svojoj fabrici u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je da je odlučio da prekine proizvodnju u svojoj fabrici u Berlinu na dvije sedmice zbog napada na brodove u Crvenom moru koji utiču na lanac snabdijevanja, javlja Anadolu. 

U saopćenju Tesle navodi se da su se oružani sukobi u Crvenom moru i posljedično pomjeranje plovnih puteva između Evrope i Azije preko Rta dobre nade odrazili na lanac snabdijevanja, što je uticalo na proizvodnju u Njemačkoj.

Istakli su da kašnjenja transporta stvaraju jaz u lancima snabdijevanja.

“Zbog nedostajućih komponenti, prinuđeni smo da obustavimo proizvodnju vozila u Gigafabrici u BerlinBrandenburgu od 29. januara do 11. februara, osim u nekoliko regija. Proizvodnja će u potpunosti biti nastavljena od 12. februara”, navedeno je iz Tesle.

SAD i Velika Britanija izvele su u četvrtak naveče raketne napade na Hute u Jemenu.

Napadi su bili usmjereni na više lokacija Huta u jemenskim gradovima koje kontroliše grupa koju podržava Iran i uslijedili su nakon niza napada Huta na međunarodne brodske puteve u Crvenom moru koji su počeli u novembru prošle godine kao odgovor na izraelske napade na Pojas Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je naredio napade “kao direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,