Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Strah od erupcije vlada Islandom: ‘To je kao da se neki div probudio, čekamo eksploziju čudovišta…’

Preuzmite sliku

Osjećaj je kao da se neki div probudio i sad ćemo ga svi čuti. Ovo bi moglo izbrisati naš grad s lica Zemlje, pričaju zabrinuti stanovnici evakuiranog grada…

Imamo osjećaj kao da smo zapeli na početku nekog filma katastrofe. Samo čekamo da ‘čudovište’ ispod naših nogu eksplodira, pričaju za Mirror stanovnici islandskog Grindavika, koji je prije desetak dana evakuiran.

Svi stanovnici ovog grada, njih otprilike 4000, morali su napustiti svoje domove nakon što je Vlada proglasilo izvanredno stanje zbog straha od vulkanske erupcije. Kasnije im je nakratko dopušten povratak u domove po osobne stvari, ali grad je ubrzo ponovno ‘zaključan’ i ispražnjen…

Danima se strahuje od vulkanske erupcije, stanovnici se u svoje domove vjerovatno neće moći vratiti mjesecima. 

Ako i tada. Jer, dođe li do erupcije, upozoravaju stručnjaci, ovaj ribarski gradić vrlo lako bi se mogao naći na putu lave..

– Moja kuća je u crvenoj zoni. Upravo smo se počeli pripremati za Božić kad je došlo do katastrofe. Osjećali smo kako se sve to događa tačno ispod nas. Kuća ima ogromna oštećenja – kaže za Mirror Sverrir Audunsson i nastavlja:

– Osjećaj je kao da se neki div probudio i sad ćemo ga svi čuti. Ovo bi moglo izbrisati naš grad s lica Zemlje…

‘Erupcija bi mogla pokopati grad’

On, kao i hiljade drugih, sad nema ništa drugo nego čekati i nadati se.

– Vulkanska erupcija je vrlo vjerovatna u bliskoj budućnosti. Dio stručnjaka tvrdi i da je neizbježna. Lokalni stanovnici kažu da je ovakav tok događaja bio i 2020. godine, kad je došlo do erupcije – javlja CNN.

Situaciju je prokomentirao i vodeći islandski geofizičar Ari Trausti Gudmundsson.

– Ljudi samo čekaju šta će se dogoditi. Ako dođe do erupcije, ona bi mogla ‘pokopati’ ovaj grad. Lavu ne možete zaustaviti – kazao je.

Bilo je dana i kad je Island pogodilo po više od hiljadu potresa, oni su u međuvremenu postali rjeđi, ali stručnjaci upozoravaju da to nije nužno dobra stvar.

– To potencijalno sugerira kako je erupcija blizu. Vidjeli smo tu u bivšim slučajevima – kazala je za MSN Kristin Jonsdottir iz islandskog meteorološkog ureda…

Žarišna tačka

Inače, poluotok Reykjanes, u čijoj se blizini nalazi Grindavik, je vulkanska i seizmološka žarišna tačka jugozapadno od glavnog grada. Fontane lave pojavile su u martu 2021. iz pukotine u tlu duge između 500 i 750 metara u vulkanskom sistemu Fagradalsfjall u toj pokrajini.

Vulkanska aktivnost na tom području trajala je šest mjeseci te godine, što je privuklo hiljade Islanđana i turista.

Trosedmična erupcija zbila se u augustu 2022. na istom području, nakon čega je došlo do još jedne u julu ove godine. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,