Ponedjeljak, 12. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta sve trebaju znati podstanari u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Podnajam je prikladan: sobu možete pronaći relativno brzo i ne trebate prolaziti kroz složene dokumetaciju dokazivanja da su vaše finansije u redu.

Iseljenici se iz različitih razloga odlučuju na sklapanje ugovora o podstanarstvu. Ako ste se tek preselili u zemlju kao mladi zaposlenik, često se useljavate u sobu u Wohngemeinschaft (WG ili zajednički stan) kao prvi korak dok se ne snađete, piše Fenix-magazine.

Češće potpišete Podugovor (Untermietvertrag) s glavnim stanarom (Hauptmieter) a ne izravno s stanodavcem. Da bude jasno – ako lično niste potpisali ugovor s najmodavcem (ili češće s Hausverwaltungom), podstanar ste. Drugi odluče da žele namješten stan – i način na koji stvari funkcioniraju u Njemačkoj – to obično znači iznajmljivanje stana nekome ko je izvan države na godinu ili dvije.

 • Podnajam

  Podnajam je prikladan: sobu možete pronaći relativno brzo i ne trebate prolaziti kroz složene dokumetaciju dokazivanja da su vaše finansije u redu.

  Međutim, podnajam može vas učiniti ranjivijima na hirove glavnog stanara ili stanodavca. Evo šta biste trebali znati kako biste izbjegli ružne rasprave s onima s kojima živite.

  Potpisivanje ugovora

  Pravno ne morate potpisati ugovor kao podstanar – računa se usmeni sporazum. No, bitni su detalji pa udruženja stanara snažno potiču da sporazum “stavite” na papir.

  Glavni stanar najvjerovatnije će preuzeti standardni predložak s interneta. Ti su ugovori obično prilično tanki u pojedinostima, sadrže samo adresu imovine i detalje obavijesti o otkazivanju ugovora. Prije potpisivanja ugovora preporučljivo je pitati je li glavni stanar od vlasnika stanodavca dobio dozvolu za iznajmljivanje sobe. Ako nisu dobili ovo dopuštenje, a iznajmljivač to sazna, ima pravo odmah otkazati izvorni ugovor – što znači da ćete završiti na ulici sa svim svojim stvarima prije nego što to shvatite.

  S vaše strane, s opremljenim objektom trebali biste osigurati da su mašine za veš, posuđa itd. navedene u ugovoru i da je umetnuta klauzula koja navodi da su u ispravnom stanju.

 • Visina najamnine

  Pomalo neobično s obzirom na to koliko su u Njemačkoj regulisane najamnine, glavni stanar može vam naplatiti sve što želi kao najamninu. Stoga je važno prvo se informisati o tome koja je tipična cijena najma u području u kojem boravite.

  Ako zahtijevaju nivo najamnine koja vam se čini previsoka za objekat u koji se useljavate, vjerovatno je najbolje otići.

  Odgovornosti glavnog stanara

  Što god se dogodilo, glavni stanar u konačnici je odgovoran za štetu u stanu – oni su ti koji imaju pravni sporazum sa stvarnim vlasnikom i u konačnici odgovaraju za imovinsku štetu. To znači da bi Hauptmieter mogao zatražiti da imate osiguranje od odgovornosti (Haftpflichtversicherung ) prije potpisivanja ugovora s vama.

  Glavni stanar mora osigurati da soba u koje se useljavate bude u stanju utvrđenom ugovorom. Bilo koji paragraf umetnut u ugovor koji ih pokušava izbaciti iz ove odgovornosti pravno je ništav.

 • Ako utvrdite da nešto ne radi – npr. perilica je pokvarena – imate pravo plaćati samo dio stanarine dok se ne popravi. Drugim riječima: glavni stanar odgovoran je za održavanje stana, a ne vi.

  Glavni stanar također ne smije raskinuti ugovor s najmodavcem ako bi to moglo dovesti do kršenja njegovog ugovora s vama. Također ne smije pokušati isprovocirati stanodavca da otkaže ugovor neplaćanjem stanarine. Ako vas izbace jer glavni stanar nije ažurirao uplate, tada je zakonski obvezan pokriti vaše troškove preseljenja.

  Održavanje topline zimi

  Glavni stanodavac mora osigurati grijanje između septembra i aprila. Ako grijanje nije osigurano u vašoj kući/stanu, imate pravo plaćati smanjenu najamninu glavnom stanaru dok se problem ne otkloni. Glavni stanar tada mora sam riješiti problem sa stanodavcem.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,