Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španija otvorila i parkove, nastavlja se normalizacija života

Preuzmite sliku

Iako i dalje bilježi veliki broj smrtnih slučajeva od posljedica nove vrste koronavirusa, Španija postepeno ulazi u proces normalizacije života, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon otvaranja kafića i restorana, koji imaju bašte, otvoreni su parkovi i vrtovi.

Građani Madrida u ponedjeljak uveče odlučili su posjetiti park Retiro, historijski vrt smješten u središtu grada. To je jedan od glavnih atrakcija mjesta i smatra se javnim parkom.

Neki su šetali, trenirali ili samo sjedili i uživali u parku koji je u vrijeme vladavine kralja, bio daleko izvan zidina Madrida, ali sad je u potpunosti okružen zgradama Madrida i smješten je u njegovom samom središtu.

Vlada Španije objavila je da će od 1. jula ukinuti obavezan karantin u trajanju od dvije sedmice za putnike koji dolaze iz inostranstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Španski premijer Pedro Sanchez već je tokom vikenda objavio da je njegova zemlja spremna dočekati neke strane posjetioce u julu.

Vlada želi uspostaviti sigurne koridore između dijelova Španije u kojima je širenje koronavirusa pod nadzorom i sličnih područja u Evropi koja su važna zbog turizma. Do sada nije bilo govora o ponovnom otvaranju granica za putnike izvan Evropske unije.

Španija je jedna od najposjećenijih zemalja svijeta u koju svake godine dođe preko 80 miliona stranih turista. Turistička industrija predstavlja 12 posto španskog BDP-a i zapošljava 2,6 miliona ljudi. Ekonomska važnost turizma još je veća na Kanarskim i Balearskim ostrvima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje