Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Širom Rusije počeli protesti podrške Navalnom: Uhapšene desetine demonstranata

Preuzmite sliku

Protesti u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom su počeli širom Rusije kako je i najavljeno, a već su uhapšene desetine demonstranata kojima je ranije poručeno da im policija neće dozvoliti demonstracije.

Protesti su jutros započeli prvo u Habarovsku, gradu na jugoistoku Rusije gdje demonstranti traže da Aleksej Navalni bude pušten iz zatvora. U ovom gradu je nekoliko desetina demonstranata privedeno nedugo nakon što su počeli skupovi.

Marševi su planirani u više od 90 gradova u Rusiji, a uprkos tome što je policija proteste proglasila ilegalnima i upozorila da će odmah biti suzbijeni, demonstranti su odlučili da nastave sa okupljanjima.

U Vladivostoku se okupilo nekoliko stotina ljudi na Trgu boraca za sovjetsku vlast i skandiraju “Promijenite se”, “Sloboda”. Sigurnosne snage još uvijek ništa nisu poduzele u ovom gradu, no za očekivati je da se i to desi.

Korisnici Twittera pišu da su protesti počeli, osim u ova dva grada, još i u Jakutsku, Irkutsku, Chiti, Ulan-Udeu, Blagoveshchensku, Južnom Sahalinsku, Komsomolsk-na-Amureu… Okupljanja su planirana i u Moskvi, ali još uvijek nema informacija o tome da su počela.

Navalni je odmah po povratku u Rusiju, sa liječenja u Njemačkoj, uhapšen i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 30 dana, a razlog za hapšenje je kršenje uslovne kazne iz 2014. godine kada je optužen za prevaru. Navalni kaže da je optužnica bila politički montirana.

Njegovu slobodu, osim građana, zatažile su i SAD, Evropska unija, Francuska i Kanada, a EU je Rusiji čak uvela i sankcije zbog hapšenja opoziocionog lidera. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,