Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Scholz: Njemačka i Evropa moraju učiniti više kako bi se efikasno branile

Preuzmite sliku

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u subotu da njegova zemlja i Evropa moraju učiniti više da bi se efikasno branile, javlja Anadolu.

U video poruci povodom druge godišnjice rusko-ukrajinskog rata, Scholz je rekao da Moskva svakodnevno gazi princip da se granice ne mogu promijeniti silom.

Rusija ne samo da napada Ukrajinu, već i uništava mirovni poredak u Evropi. Podržavaćemo Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno da se brani. Kao Njemačka i Evropa, radimo više i moramo da uradimo još više da se efikasno branimo”, rekao je Scholz.

Dodao je da su riječi poput “odvraćanja” i “odbrambene spremnosti” za neke neobične.

“Moramo biti toliko jaki sa svojim saveznicima da se niko ne usudi da nas napadne, tako osiguravamo našu bezbjednost i branimo mir u Evropi. Naša najbolja garancija za to jeste i ostaće NATO”, naglasio je njemački kancelar.

Prema njegovim riječima zato nastavljaju jačati njemačku vojsku i odbranu Evrope, a to je njihov doprinos snažnom NATO-u.

Napomenuo je da će se sada ulagati u njemačku vojsku, koja je godinama bila zapuštena, i da su naručeni borbeni avioni, helikopteri, fregate, podmornice, tenkovi i sistemi protivvazdušne odbrane.

Scholz je istakao da je značajna saradnja sa evropskim partnerima za stvaranje efikasne odbrambene industrije u Njemačkoj i Evropi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje