Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija pokrenula velike zračne napade na Ukrajinu

Preuzmite sliku

Rusija je pokrenula zračne napade velikih razmjera na zapadnu ukrajinsku regiju Lavov i sjeverozapadnu regiju Volin, pogodivši niz zgrada. Ima ranjenih i ljudi su prisiljeni na evakuaciju, saopćili su zvaničnici.

“Mnogo projektila je oboreno, ali bilo je i pogodaka u Lavovu “, naveo je gradonačelnik Andrej Sadovji u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je izdato naređenje da se evakuiše barem jedna zapaljena stambena zgrada.

Razmjere napada i puni obim štete u Lavovu nisu bili odmah jasni. Ranije je guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki kazao da su “grupe ruskih raketa” krenule ka regiji.

Do jula, regija Lavov, koja je udaljena od linija fronta i koja na zapadu graniči s članicom NATO-a Poljskom, bila je pošteđena većine ruskih zračnih napada. U julu je, međutim, sedam osoba poginulo kada je projektil pao na stambenu zgradu.

Ukrajinski mediji javili su da je, prema preliminarnim informacijama, napad u utorak bio najveći zračni napad na regiju Lavov od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvještaje o napadima na regiju.

U ruskom ztačnom napadu na grad Luck, u Volinskoj oblasti, pogođena je i poslovna firma i povrijeđene su najmanje dvije osobe, javile su lokalne vlasti na Telegramu.

Volinska oblast, sjeverno od Lavova, također graniči s Poljskom.

Upozorenja o zračnom napadu izdata su za cijelu Ukrajinu na oko dva sata, počevši od dva sata ujutro po lokalnom vremenu.

Najmanje jedna osoba također je ranjena u ruskom napadu na ukrajinsku jugozapadnu regiju Dnjepropetrovsk, gdje je pogođeno preduzeće i izbio požar, naveo je u Telegramu guverner regije Sergij Lisak, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,