Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, preduzećemo mjere

Preuzmite sliku

Posljednih dana sve više se govori o mogućem ulasku Finske i Švedske u NATO, što postaje sve izglednija posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Bivši predsjednik Rusije i član Sigurnosnog vijeća Rusije Dmitri Medvedev je jutros rekao da će, ako se to dogodi, “biti posljedica”.

“U tom slučaju više ne možemo govoriti o statusu Baltika kao regije bez nuklearnog oružja – treba vratiti balans. Do danas Rusija nije poduzela takve mjere i nije ih planirala”, rekao je Medvedev.

Medvedev je, podsjetimo, zamjenik predsjednika ruskog Sigurnosnog vijeća od 2020. godine. Ranije je bio predsjednik i premijer Rusije te je dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Iako ulazak Švedske i Finske u NATO ne bi značio veliku promjenu za Rusiju, Moskva bi u tom slučaju smatrala Švedsku i Finsku protivnicima i poduzela bi mjere u regiji”, rekao je Medvedev.

Podsjetimo, jedan od glavnih ruskih prigovora Ukrajini uoči rata su bile ambicije te zemlje da uđe u NATO. Od te ideje je Ukrajina otad, po svemu sudeći, ipak odustala. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,