Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reutersova svjetska ekskluziva: Putin spreman zaustaviti rat u Ukrajini?

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre kojim se priznaju trenutne linije fronta, četiri ruska izvora rekla su Reutersu, rekavši da je spreman boriti se dalje ako Kijev i Zapad ne odgovore na njegovu ponudu.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, rekla su da je ruski čelnik maloj grupi savjetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da prekine pregovore.

Zemlja ne želi “vječni rat”

“Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali Putin je također spreman na prekid vatre – da zamrzne rat”, rekao je za Reuters još jedan od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja.

U tu svrhu, Reuters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višem nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na sadašnjim linijama fronta.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, odgovarajući na Reutersov zahtjev za komentarom, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi “vječni rat”.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i odbrane nisu odgovorili na upite. Prošlosedmično imenovanje ekonomiste Andreja Belousova za ruskog ministra odbrane neki su zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao stavljanje ruske ekonomije na trajni ratni temelj kako bi se pobijedilo u dugotrajnom sukobu. Uslijedio je stalni pritisak na bojnom polju i teritorijalni napredak Rusije posljednjih sedmica.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u martu na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da ostavi rat iza sebe. O novom ministru odbrane nisu se direktno očitovali.

Na temelju svojih saznanja o razgovorima u višim redovima Kremlja, dva su izvora rekla da Putin smatra da je dosadašnji napredak u ratu dovoljan da se proda pobjeda ruskom narodu. Najveći kopneni sukob u Evropi nakon Drugog svjetskog rata koštao je desetine hiljada života na objema stranama i doveo do opsežnih zapadnih sankcija ruskoj ekonomiji.

Tri su izvora rekla da je Putin shvatio da bi svaki dramatični novi napredak zahtijevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, što on ne žel, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsjednika, rekao je da je njegova popularnost pala nakon prve mobilizacije u septembru 2022.

 • Zelenskij obećao da će povratiti izgubljeni teritorij

  Poziv je uplašio je dio stanovništva u Rusiji, potaknuvši stotine hiljada muškaraca u vojnoj dobi da napuste zemlju. Ankete pokazuju da je Putinova popularnost pala za nekoliko postotaka.
  Peskov je rekao da Rusija nema potrebe za mobilizacijom i da umjesto toga regrutira volontere u oružane snage.

  Izgledi za prekid vatre, ili čak mirovni pregovori, trenutno se čine dalekim.

  Zelenski je ponovo rekao da mir pod Putinovim uvjetima nije početak. Obećao je da će povratiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je dekret 2022. kojim su bilo kakvi razgovori s Putinom službeno proglašeni “nemogućima”.

  Jedan od izvora je predvidio da se nikakav dogovor ne može dogoditi dok je Zelenskij na vlasti, osim ako ga Rusija zaobiđe i ne postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni sekretar Antony Blinken, govoreći u Kijevu prošle sedmice, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,