Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put objavljen snimak tajne Putinove rezidencije

Preuzmite sliku

Ruska istraživačka organizacija Dossier Centar, koja prati ljude povezane s Kremljom, objavila je snimke tajne rezidencije Vladimira Putina koja se nalazi duboko u šumama sjeverne Karelije kod granice s Finskom. 

Putinovo prostrano imanje navodno ima bidee koji koštaju gotovo 9400 eura svaki, vodopade te čak i protuzračni odbrambeni sistem. To je prvi put da je imanje detaljno snimljeno otkad je počela njegova izgradnja prije deset godina.

Vjeruje se da Putin putuje na imanje barem jednom godišnje, tvrde stanovnici.

“Nema sumnje da se predsjednik ovdje opušta”, rekao je novinar za Dossier Centar u videoizvještaju.

“Tokom njegovih posjeta lokalno osiguranje zamjenjuju zaposlenici FSO-a, ulazi su blokirani, a susjedni otoci zatvoreni”, piše Telegraph.

Na imanju se nalaze tri kuće, dva helidroma, nekoliko pristaništa, uzgajalište pastrva, pa čak i stado krava za proizvodnju govedine.  Na terenu se također nalazi tvornica opremljena austrijskom opremom za proizvodnju piva vrijednom gotovo 350.000 eura te čajana na drugom katu s pogledom na jezero Ladoga. Rezidenciju danonoćno čuva osiguranje, opasano je ogradom od bodljikave žice, a tamo su i obavještajci te ometači dronova.

Pojedinosti koje su procurile ranije sugerirale su da su ekstravagantne nekretnine ukrašene skupim bideima, tuševima koji koštaju 4100 eura po komadu i podom od talijanskog mramora Fior di Bosco vrijednim gotovo 100.000 eura.

“Putinova tajna sjeverna rezidencija u Kareliji zadire u sve više i više zaštićenih područja, a njezin je teritorij već dvaput veći od površine Monaka”, napisao je na X-u Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnji poslova Ukrajine.

Za “Putinovu daču” u Kareliji zna se od 2016. godine, ali dosad nije bilo detaljnih fotografija i videa. Rezidenciju su prije više od deset godina počeli graditi njegovi prijatelji milijarderi iz Sankt-Peterburga, među kojima je bio i Jurij Kovalčuk. Mještani kažu da se Putin pojavljuje ovdje barem jednom godišnje, nakon posjeta samostanu Valaam.

Prema objavljenim dokumentima, površina rezidencije je oko jedan kvadratni kilometar, ali uzimajući u obzir ograđene šume i uvale, stvarna je površina oko četiri kvadratna kilometra. Vodopad Marjalahti, koji je visok četiri metra, trebao bi biti dio nacionalnog parka, no pristup mu je ograničen ogradom s bodljikavom žicom i danonoćnim osiguranjem. U blizini jedne od kuća nalazi se nasip koji je izgrađen nakon početka rata. Novinari pretpostavljaju da je ondje postavljen protuzračni sistem Pancir-S1 za Putinovu zaštitu, prenosi Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,