Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji javni nastup Pape Franje izazvao strepnju širom svijeta

Preuzmite sliku

Posljednji javni nastup pape Franje izazvao je zabrinutost za njegovo zdravlje. Jučer se, naime, 87-godišnji papa borio s govorom, ali i kretanjem.

Franjo je tokom posljednjih sedmica i po imao manjih zdravstvenih problema. Vatikan je 24. februara objavio da papa boluje od lakšeg oblika gripe. Nekoliko dana kasnije odveden je u rimsku univerzitetskubolnicu Gemelli na dijagnostičke pretrage.

Prošle je subote papin pomoćnik morao čitati govor na ceremoniji otvaranje sudske godine vatikanskog suda jer je Franjo patio od bronhitisa.

Na temelju njegovog izgleda jučer na Trgu svetog Petra u Vatikanu, čini se da su papini zdravstveni problemi ipak potrajali. I tada je morao zamoliti svog pomoćnika da pročita njegove primjedbe, a radilo se o papinom sedmičnom govoru pred općom audijencijom. Rekao je okupljenima da to čini njegov pomoćnik zbog toga što je još uvijek prehlađen pa ne može dobro čitati. Na kraju govora se Franjo ipak kratko oglasio, piše Newsweek.

Papa je imao problema i s penjanjem uz stepenice svojeg posebnog vozila, papamobila. Čak ni kad se držao za ručke, Franjo nije mogao ući u vozilo pa su ga unijeli u invalidskim kolicima dok mu je okupljena gomila klicala. U jednom trenutku mu je prišlo jedno dijete i zagrlilo ga.

Video snimak pape Franje koji se muči da bi ušao u papamobil podijeljena je na X-u.

– Zabrinutost raste dok se papa muči nakon povratka iz bolnice. Ne može se ukrcati u papamobil. Vidljiva nervoza signalizira da je u potencijalno ozbiljnom stanju. Vjernici širom svijeta se nadaju njegovom oporavku, piše uz snimku na X-u.

Vezano | Papa Franjo ograničio govore u javnosti: Ipak ponovo pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku

Podsjetimo, papi Franji je kao mladiću nakon respiratorne infekcije odstranjen dio jednog plućnog krila. Nedavno je bolovao i od upale pluća. Krajem novembra prošle godine morao je otkazati i put u Dubai, gdje je trebao govoriti na godišnjoj konferenciji UN-a o klimi. Doktori su mu savjetovali da ipak ne ide onamo. Vatikan je tada u službenom priopćenju rekao da se papa oporavlja od upale pluća i gripe.

Franjo je i ranije imao problema i sa samim hodanjem. Zbog prijeloma koljena i upale ligamenata 2022. godine je počeo koristiti invalidska kolica, no za kretanje je obično koristio štap ili hodalicu, dok su mu pomoćnici pomagali ustati, prenosi Jutarnji

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,