Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počelo suđenje aktivistkinji Greti Thunberg u Londonu

Preuzmite sliku

Klimatskoj aktivistkinji Greti Thunberg u četvrtak je počelo suđenje za prekršaj protiv javnog reda i mira nakon protesta u centru Londona prošle godine, javlja Anadolu.

Thunberg (21), bila je među više od dvadesetak demonstranata uhapšenih 17. oktobra zbog protesta u blizini hotela InterContinental u Londonu, dok su se u njemu direktori naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum.

Thunberg i još četiri osobe iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u novembru na sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986.

Thunberg i drugi klimatski demonstranti optužili su kompanije za fosilna goriva da namjerno usporavaju globalnu tranziciju energije na obnovljive izvore kako bi ostvarile veći profit. Oni se također protive nedavnom odobrenju britanske vlade za bušenje nafte u Sjevernom moru, kod obale Škotske.

Thunberg je sjedila na sudu u crnoj majici i crnim pantalonama, bilježeći dok je policajac svjedočio o naporima koje su ulagali da se rastjeraju demonstranti koji su satima blokirali nekoliko izlaza i ulaza ispred luksuznog hotela InterContinental u centru Londona.

“Izgledalo je kao vrlo namjeran pokušaj da se spriječi pristup hotelu većini delegata i gostiju”, rekao je nadzornik Matthew Cox.

Protest je trajao oko pet sati kada je policija izdala naređenje demonstrantima da pređu u susjednu ulicu, rekao je Cox.

Ako budu osuđeni, demonstranti bi mogli dobiti novčane kazne do 2.500 funti (3.170 dolara).

Ispred zgrade suda demonstranti su držali natpise: “Natjerajte zagađivače da plate” i “Klimatski protesti nisu zločin”.

Thunberg je postala istaknuta nakon što je organizovala sedmične proteste ispred švedskog parlamenta počevši od 2018.

Prošlog ljeta kaznio ju je švedski sud zbog neposlušnosti policiji i blokiranja saobraćaja tokom ekološkog protesta u naftnom postrojenju. Ona je već bila kažnjena za isti prekršaj ranije u Švedskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,