Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opozicija u Turskoj izabrala zajedničkog kandidata koji će izaći na megdan Erdoganu

Preuzmite sliku

Turska opozicija imenovala je u ponedjeljak predsjednika Republikanske narodne stranke (CHP) Kemala Kilicdaroglua za zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj. Izbori će se održati 14. maja, javlja Anadolija.

Šestostranački opozicioni blok objavio je nakon današnjeg sastanka u Ankari da će Kilicdaroglu biti njihov zajednički kandidat na predsjedničkim izborima.

Savez šest opozicionih stranaka sastoji se od CHP-a, IYI stranke (Dobra partija), Partije Saadet (SP), Partije budućnosti (GP), Demokratske partije (DP) i Partije demokratije i napretka (DEVA).

Meral Aksener, predsjednica IYI stranke, ponovo se pridružila opozicionom savezu i prisustvovala sastanku koalicije u ponedjeljak.

Aksener je u petak napustila blok. Tada nije bila spremna da podrži izbor Kilicdaroglua za predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će predsjednički izbori u Turskoj biti održani 14. maja. Tada će građani birati predsjednika kao i svih 600 poslanika.

Turski birači su 2017. godine na referendumu odlučili da pređu sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u kojem je predsjedniku povjerena izvršna vlast.

Od 2018. godine, Turska je ukinula premijersku funkciju i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje