Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odbili zahtjev: Zelenskom zabranjeno obraćanje na Eurosongu

Preuzmite sliku

Ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom neće biti dozvoljeno da se obrati na ovogodišnjem izdanju Eurosonga, jer Evropska radiodifuzna unija (EBU) smatra da bi to bilo politiziranje događaja.

Organizatori su odbili zahtjev Zelenskog da se obrati na finalnoj večeri pankontinentalnog muzičkog takmičenja u subotu. Od njega se očekivalo da u videoobraćanju pozove svijet da nastavi svoju podršku borbi Ukrajine u ratu protiv Rusije.

Evropska radiodifuzna unija saopštila je da bi omogućavanje Zelenskom da se obrati narušilo “nepolitičku prirodu događaja”.

Ističu da zahtjev Zelenskog da se obrati publici na Eurosongu “nažalost ne može biti odobreno, jer bi to bilo protivno pravilima događaja”.

Osnovana 1956. kako bi pomogla u ujedinjenju kontinenta pogođenog Drugim svjetskim ratom, Eurovizija nastoji da razdvoji pop i politiku. Otvoreno politički tekstovi, znakovi i simboli su zabranjeni.

Rusiji je zabranjeno učešće na takmičenju nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Iako je Ukrajina prošle godine pobijedila na Euroviziji, što znači da bi trebala biti domaćin koncerta, takmičenje se održava u Velikoj Britaniji.

Izvođači iz 26 zemalja takmičiće se u subotnjem finalu uživo u Liverpool Areni, a domaćin će biti ukrajinska pjevačica Julia Sanina.

Na njemu će nastupiti prošlogodišnji pobjednik Eurovizije, Kaluša orkestar i drugi ukrajinski izvođači, a slike Ukrajine će biti prikazane prije svakog nastupa.

“Vjerujemo da je ovo najbolji način da se odrazimo i proslavimo pobjedu Ukrajine na Eurosongu i pokažemo da nas ujedinjuje muzika u ovim teškim vremenima”, saopštio je EBU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,