Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen posljednji javni snimak Navaljnog iz zatvorske jedinice: “Zbijao je šale i smijao se”

Preuzmite sliku

Nedugo nakon što su mediji prenijeli vijest da je opozicioni ruski lider Alexey Navalnyi preminuo u zatvorskoj jedinici u ruskoj arktičkoj oblasti Jamalo-Nenec, gdje je služio višegodišnju kaznu, pojavio se i video u kojem se Navaljni pojavljuje posljednji put u javnosti.

Snimak je nastao tokom saslušanja kojem je Navaljni prisustvovao u četvrtak putem video linka, a u kojem se čini kako je dobro raspoložen. Korisnici društvenih mreža koji su podijelili video komentirali su kako se čini da je Navaljni zdrav.

Vezano | Kremlj se oglasio nakon smrti Navaljnog: “Nema potrebe za daljim instrukcijama” 

U šaljivom tonu, zatvorenik je kazao da su uslovi u ćeliji dobri, ali da postoji “problem” i ” ne znam kojem sudu da se obratim, vrijeme je ovdje loše”.

Drugi isječak istog pojavljivanja prikazuje Navaljnog kako u šali poručuje sudiji da mu pošalje nešto novca od “ogromne plaće federalnog suca, jer mi ponestaje novca zahvaljujući vašim odlukama”, što je nasmijalo čak i sudiju s druge strane video linka.

Ovo su neki od komentara:

“Jučer je izgledalo da je Navaljni dobro tokom sudskog ročišta na kojem je govorio putem video veze iz svoje kaznene kolonije”.

“Evo Navaljnog koji pokazuje šta ga to čini jedinstvenim u ovom videu nakon njegovog posljednjeg premještaja u zatvor. Nastavio je unositi humor i pozitivnost u one oko sebe čak i u najtužnijim situacijama”.

“Posljednji put kada smo vidjeli Navaljnog živog jučer, zbijao je šale iz svoje kolonije s državnim sucem – smijao se i omalovažavao svoju strašnu situaciju kao što je uvijek činio, sve do svoje smrti. Čak ni zvaničnici koje je imenovao Kremlj nisu mogli sakriti osmijeh”.

Informaciju o smrti Navaljnog potvrdila je Federalna zatvorska služba Rusije.

“Osuđenik Navalny A.A. Osjećao se loše nakon šetnje, i gotovo odmah je izgubio svijest. Medicinsko osoblje je stiglo odmah, a pozvana je i ekipa Hitne pomoći. Provedene su sve reanimacijske mjere koje nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći konstantirali su smrt osuđenika”, saopštila je služba, koja je poslala komisiju u zatvorsku koloniju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,