Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi detalji: Najmanje 7 mrtvih u Beču, pucalo se i u podzemnoj, talačka kriza u restoranu

Preuzmite sliku

Austrijski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da se očito radi o terorističkom napadu.

U Beču je u ponedjeljak navečer došlo do strašnog krvoprolića kod sinagoge u središtu grada, u blizini Schwedenplatza, javlja Kronen Zeitung. Prema informacijama lista Kurier, ubijeno je najmanje sedam ljudi, a više ih je ozlijeđeno.

Policija je građanima poručila da izbjegavaju navedeno područje. Objavili su da su na teren poslali sve raspoložive snage.

 • Kako javljaju austrijski mediji, napad su počinila najmanje dvojica napadača s automatskim oružjem, o čemu svjedoče i šokantni snimci koje su zabilježili građani iz svojih stanova koji gledaju na mjesto zločina.

  Vezano | Eksplozija i pucnjava u centru Beča, austrijski mediji pišu o nekoliko mrtvih  

  Kako je saopćilo ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan od napadača je mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu dok neki mediji javljaju da je uhapšen. Kronen Zeitung spominje da se jedan od njih navodno raznio aktiviranjem eksplozivnog pojasa.

  U pucnjavi je teško ozlijeđen i jedan policajac.

  – Prvo se začulo nešto što je zvučalo kao detonacija. A onda je krenula rafalna paljba. Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja. Ubrzo se pojavila policija koja je također zatim zapucala, ispričao je jedan svjedok za ORF. Drugi svjedoci govore o najmanje 50 ispaljenih hitaca.

  Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer za ORF je izjavio da se očito radi o terorističkom napadu. Sve građane u centru metropole pozvao je dao ostanu u svojim domovima.

 • U međuvremenu je Kronen Zeitung izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge. Zasad nema informacija o broju talaca, ali Kronen javlja da je u lokal navodno upao jedan napadač naoružan automatskom puškom.

  Isti list je izvijestio i o pucnjavi u bečkoj podzemnoj željeznici, ali o tome zasad nema detaljnijih informacija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje