Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačkoj će do 2030. nedostajati 87.000 vozača autobusa

Preuzmite sliku

Do sada je autobusna industrija u Njemačkoj pretpostavljala kako će do 2030. nedostajati oko 76.000 vozača autobusa. Njemačko udruženje autobusnih prijevoznika (BDO) ponovno je u nedjelju objavilo nove brojke. Po njima do 2030. nedostajat će 87.000 vozača autobusa u Njemačkoj.

Prema istraživanju, autobusnim prijevoznicima trenutno nedostaje gotovo 7.800 ljudi.

“Kao dio zaokreta u prometnoj industriji, moramo biti spremni na udvostručenje broja putnika”, kaže Patrick Orschulko, službenik za pravna pitanja i turizam u BDO, piše Fenix magazin.

Mnoge su prijevozničke kompanije morale prijeći na skraćeno radno vrijeme tokom pandemije korona virusa, jer putovanja autobusima na duge relacije nisu bila moguća.

Mnogi su vozači stoga napustili prijevozničku industriju i pogoršali ionako kroničan nedostatak radne snage. Mnoge su kompanije zbog toga bile primorane odbiti određena putovanja ili učešće na tenderima.

Potrebno smanjenje birokracije

Udruženje poziva na pojednostavljenje propisa i smanjenje birokracije pri školovanju vozača autobusa.

U Njemačkoj je obuka podijeljena u dva dijela: s jedne strane, budući vozači moraju imati vozačku dozvolu za autobus. S druge strane, moraju završiti tzv. stručnu obuku za vozača koja im omogućuje prijevoz putnika.

BDO stoga zahtijeva da se ove dvije obuke kombiniraju. Uz „2 u 1“ obuku vozači autobusa nakon teorije i praktičnog ispita bili bi spremni za akciju“, stoji u saopštenju udruženja.

Plaće vozača autobusa

U Baden-Württembergu kao vozač autobusa možete računati na najveća mjesečna primanja od oko 3.122 eura. Najnižu plaću ima vozač autobusa u Saskoj s prosječnim bruto mjesečnim primanjima od 2.736 eura.

Plaće se razlikuju dakle, ovisno u kojoj saveznoj zemlji živite, ali i o poreznom razredu, kao i dužini radnog staža.

Prema informacijama sa specijaliziranih portala za plaće, vozač autobusa ima mjesečnu bruto plaću od 2.535,72 eura. Dakle, satnica iznosi 15,82 eura, a prosječni godišnji prihod 30.428,60 eura.

Vrlo je važno navesti kako vozači u Njemačkoj u budućnosti mogu očekivati veće plaće. Ako se udovolji sindikatima u dosta gradova u Njemačkoj vozači autobusa u sljedećem periodu mogu očekivati i do 500 eura veće plaće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,