Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka policija izvršila pretres džamije i stanova

Preuzmite sliku

Ministar policije Donje Saksonije kaže da je do 400 policajaca, uključujući komandose, bilo uključeno u pretrese na području Hildesheima.

Njemačka policija izvršila je u srijedu pretres jedne džamije i osam stanova u Hildesheimu, za koji se vjeruje da je leglo “radikalne selefističke zajednice”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova pokrajine Donje Saksonije na sjeveru zemlje.

Njemačka je na visokom stepenu pripravnosti nakon niza napad u toj zemlji. Od 18. jula ubijeno 15 ljudi, uključujući četiri napadača, a deseci su povrijeđeni.

Dva napadača, sirijski tražitelj azila i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana, bili su povezani s različitim grupama, rekli su dužnosnici.

Komandosi uključeni u pretrese

Ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorius izjavio je da je do 400 policajaca, uključujući policijske komandose, bilo uključeno u pretrese u srijedu na području Hildesheima.

Islamski krug u Hildesheimu je nacionalno leglo radikalne selefističke scene, koju sigurnosne vlasti Donje Saksonije nadziru već dugo vremena“, rekao je Pistorius.

Istakao je da su pretresi su uslijedili nakon mjeseci planiranja i to je bio važan korak prema zabrani tog udruženja, za koje sigurnosne vlasti kažu da je radikalizirala muslimane i ohrabrila ih da idu na ratišta.

Brojni članovi islamske zajednice koja se okuplja u džamiji u kojoj je izvršen pretres otputovali su u Siriju i Irak, kako bi se pridružili grupi Islamska država Irak i Levant, dok se na obredima i u govorima poziva na ‘mržnju protiv nevjernika‘”, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,