Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka ove godine očekuje se više od ​​300.000 tražitelja azila

Preuzmite sliku

Dok trenutačno još samo mali broj Ukrajinaca dolazi u Njemačku, broj tražitelja azila raste.

Savezni ured za migracije i izbjeglice je objavio da je u prvih šest mjeseci ove godine podneseno više od 162.000 zahtjeva za dodjelu azila. Najviše podnositelja zahtjeva došlo je iz Sirije (oko 44.000), zatim iz Afganistana (oko 28.000) i Turske (oko 19.000). I oko 20.000 izbjeglica iz afričkih zemalja zatražilo je azil u Njemačkoj, prenosi DW.

Do kraja 2023. treba očekivati ​​oko 300.000 tražitelja azila, kaže Boris Kühn iz istraživačke grupe za migracijsku politiku na Sveučilištu Hildesheim. Oni su raspoređeni po Njemačkoj po određenom ključu, tamo im je dodijeljen smještaj i moraju ostati na istom mjestu. Problem: većina smještaja je zauzeta, često jednostavno više nema mjesta.

Prema statistici o azilu Saveznog ureda za migracije i izbjeglice, u prvoj polovici ove godine obrađeno je oko 133.000 zahtjeva za azil i o njima je donesena odluka. 48 posto tražitelja je odbijeno. Tek je svaki drugi podnositelj zahtjeva dobio perspektivu za ostanak u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazin.

-Potrebno nam je ograničenje dolazaka”, rekao je načelnik okruga Bernd Woide (CDU). “Ne samo da nedostaje smještajnih mogućnosti, već su ograničeni i kapaciteti dječjih vrtića, škola, medicinske skrbi i mnogih drugih”, dodao je Woide.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,