Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka dovodi sezonske radnike: Dva aviona danas sletila u Berlin i Dusseldorf

Preuzmite sliku

Dva aviona sa sezonskim poljoprivrednim radnicima iz istočne Evrope stigla su u četvrtak u Berlin i Dusseldorf.

Većina je stigla iz zemalja istočne Evrope, poput Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Mađarske, gdje su dnevnice mnogo manje nego u Njemačkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sezonskim radnicima je bilo zabranjeno putovati nakon izbijanja korona virusa, što je izazvalo ogroman deficit u raspoloživom osoblju za branje šparoga, koje su već “stigle”, i sadnju drugih kultura na poljima Njemačke, gdje je prošle godine na takvim poslovima bilo zaposleno oko 300.000 radnika.

Stižu kontrolisane grupe

Prema novom programu, radnici moraju doći u Njemačku u kontrolisanim grupama, kako bi se spriječila eventualna infekcija drugih tokom putovanja, te se podvrgnuti ljekarskim pregledima po dolasku.

Nakon toga moraju dvije sedmice živjeti i raditi odvojeno od ostalih sezonskih radnika i nositi zaštitnu opremu.

Predstavljajući program, ministrica poljoprivrede Julia Klockner rekla je da je to pragmatično rješenje, koje će omogućiti da u zemlju dođe u aprilu do 40.000 sezonskih radnika, a u maju još 40.000.

Nada se da će tokom ta dva mjeseca pronaći dodatnih 20.000 radnika među nezaposlenima, studentima ili tražiocima azila u Njemačkoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,