Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka dočekuje kralja Charlesa u Berlinu uz najviše državne počasti

Preuzmite sliku

Berlin će danas uz najviše državne počasti i jake snage sigurnosti dočekati britanskog kralja Charlesa III. i njegovu suprugu Camillu, što će biti njegova prva posjeta inostranstvu otkako je kralj stupio na prijestolje, javlja AFP.

Kraljevski par je prije Njemačke trebao posjetiti Francusku, ali je posjeta otkazana zbog nereda povezanih s protestima protiv penzione reforme u toj zemlji.

Monarh i kraljica supruga trebaju u ranim poslijepodnevnim satima sletjeti na berlinski aerodrom.

Policijske snage će u velikom broju biti prisutne u Berlinu, gdje će kralj i kraljica supruga ostati dva dana, odakle će se u petak uputiti u Hamburg, posljednju etapu svoje posjete.

Njemačka je mobilizirala čak 1.100 pripadnika policijskih snaga, a pojačanja će doći iz drugih saveznih pokrajina, kao i psi obučeni za otkrivanje eksploziva.

Nekoliko glavnih saobraćajnica u centru grada će biti zatvorene.

– Kraljevski par je izrazio želju da razgovara licem u lice sa građanima Berlina, što ne olakšava zadatak sigurnosnim snagama – rekao je direktor policije Thomas Drechsler za njemačke medije.

Sutra će se kralj Charles sastati s kancelarom Olafom Scholzom, prošetati se tržnicom u društvu gradonačelnice, održati govor u njemačkom parlamentu i sastati se s ukrajinskim izbjeglicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,