Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na zapadu Francuske od ospica umrla 32-godišnja žena

Preuzmite sliku

Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su vlasti poslale poruke u korist vakcinisanja u zemlji koja mu je nesklona.

Ta necijepljena žena umrla je 10. februara, po bolničkom univerzitetskom centru u Poitiersu, u regiji Nova Akvitanija i dvadeseta je od 2008. koja je umrla od ospica.

Do smrti dolazi nakon što je Francuska upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu, nakon žestokih rasprava.

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka novembra 2017. ‘ustrajna’ je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je dosad popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju, a za četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. januara.

Objava o smrti u utorak ‘povećava potrebu za svo stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije’, ističe Agencija, podsjećajući da ‘ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti’ jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.

‘Ospice nisu benigna bolest, posebno za dojenčad i odrasle i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama’, naglašava Agencija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,