Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na snazi nova pravila za zaštitu potrošača u EU: Odzvonilo dvostrukim standardima

Preuzmite sliku

Nova pravila EU-a za zaštitu potrošača stupila su na snagu u utorak s ciljem pooštravanja i modernizacije postojećih EU pravila zaštite potrošača, u skladu s digitalnim razvojem.

Evropska komisija pozdravila je nova pravila kojima su zabranjeni proizvodi koji se prodaju kao identični u drugim državama članicama EU-a kada oni to nisu.

Međutim, upozorila je da države članice EU-a trebaju osigurati brzu primjenu novih pravila, ako je riječ o “zaštiti potrošača od prevarnih trgovaca i internetskih trikova”.

EU je slala “snažno upozorenje trgovcima da se trebaju držati pravila, a ne da ih krše”, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders: “Kršenje EU pravila o potrošačima u velikoj mjeri može koštati tvrtku kaznu od najmanje 4% godišnjeg prometa. To će biti dovoljno odvraćajuća i učinkovita kazna da spriječi nepoštene trgovce u prevari”.

Nova pravila osigurat će između ostalog veću transparentnost internetskih tržišta: postat će jasnije da li proizvode prodaje trgovac ili privatnik, a zabranjuje se slanje lažnih recenzija ili odobrenja.

Osim toga, prodavači neće moći oglašavati lažna sniženja cijena, a web stranice za usporedbu cijena morat će informirati potrošače o kriterijima za rangiranje.

Nova pravila također će provoditi prava potrošača: osiguravanjem naknade žrtvama nepoštene trgovačke prakse i izricanjem kazni u slučaju “situacije masovne štete” koje utječu na potrošače širom EU.

Države članice imaju dvije godine za prijenos Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo kako bi se osiguralo da potrošači iz EU-a uživaju jače mjere zaštite. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,