Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Matjaž Nemec: Ono što se događa u Gazi je test da li možemo ostati ljudi

Preuzmite sliku

Član Evropskog parlamenta (EP) Matjaž Nemec izjavio je da je ono što se događa u Pojasu Gaze test čovječnosti i poručio je da bi Evropska unija (EU) trebala promijeniti svoju politiku prema Izraelu, javlja Anadolu.

“Mislim da je ovo genocid. Nisam ja taj koji će o tome odlučivati, ali kada uporedim ono što se dešava u Gazi s drugim sukobima, posebno u Ukrajini, mislim da se termin genocid može koristiti za djelovanje izraelskih snaga”, rekao je slovenački zastupnik Nemec.

Nemec je u razgovoru s novinarom Anadolu naglasio da je situacija u Gazi jedan od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata.

“Ono što se dešava u Gazi je svojevrsni test da li možemo ostati ljudi”, rekao je Nemec.

 • Ističući da to pitanje prije svega treba posmatrati iz humanitarne perspektive, Nemec je rekao da je za ovu generaciju političara važno da nivo humanosti bude visok.

  Nemec je istakao da stav administracije Evropske unije ne odražava opšte mišljenje Evrope.

  “Postoje i imena poput (visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa) Borrella, koji štite naš obraz. EU treba da slijedi ovaj stav. Tokom predizborne kampanje za 9. juni je važno to imati na umu”, rekao je Nemec.

  Podsjetivši da je Evropski parlament prvi apel za trenutni i trajni prekid vatre u Gazi uputio 29. februara, Nemec je to ocijenio malim i nedovoljnim korakom.

  On je kazao da u Evropskom parlamentu ima zastupnika koji se zalažu za što skorijem postizanju prekida vatre i otpočinjanju pregovora o rješenju na bazi uspostave dvije države.

  “Govorimo o 30 hiljada mrtvih ljudi. Ako to nije dovoljno, ne znam šta će biti dovoljno da se promijeni zvanična politika EU-a”, zaključio je Nemec.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,