Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Macron objavio kandidaturu za francuske predsjedničke izbore

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u aprilu takmičiti za još jedan mandat i voditi drugu najveću ekonomiju eurozone u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu i pandemije COVID-19.

Macron je kandidaturu najavio u pismu koje je objavilo nekoliko regionalnih novina. Ako uspije, bit će prvi francuski predsjednik u zadnje dvije decenije koji je uspio obnoviti mandat.

“Nismo postigli sve što smo zacrtali. Postoje stvari koje bih, uz iskustvo koje sam stekao s vama, vjerovatno učinio drukčije”, napisao je Macron, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kandidaturu je objavio manje od dva mjeseca od prvog izbornog kruga 10. aprila. Ankete govore da je favorit za pobjedu u utrci s mnoštvom izazivača desnice i ljevice.

Ruska invazija poljuljala desničare

Macronu je podrška porasla za dva posto prema IFOP anketi za Paris Match. Sada uživa 28 posto podrške, najviše otkako se provode ankete.

Druga je desničarka Marine Le Pen, koja je izgubila 0,5-postotnih bodova podrške i sada je na 16 posto, dok je trećeplasirani Eric Zemmour pao na 14 posto podrške. Podrška konzervativki Valerie Pecresse pala je za jedan posto, na 13 posto.

Ruska invazija na Ukrajinu poljuljala je njegove desničarske protivnike i prisilila rusofile Le Pen i Zemmoura da pravdaju svoju prijašnju podršku Putinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,