Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

London Ukrajini šalje rakete sa dometom od 250 kilometara

Preuzmite sliku

Ujedinjeno Kraljevstvo je potvrdilo da isporučuje Ukrajini rakete dugog dometa koje je tražila za borbu protiv invazijskih ruskih snaga, javio je BBC.

Krstareća raketa Storm Shadow, koja će biti isporučena, ima domet od preko 250 kilometara prema proizvođaču. Nasuprot tome, rakete Himars koje je isporučilo Washington imaju domet od oko 80 kilometara.

Oružje će Ukrajini dati „najbolju šansu“ da se brani, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Rakete se ispaljuju iz aviona, tako da veći domet znači da će ukrajinski piloti moći da ostanu dalje od linija fronta. Jednom lansirana, Storm Shadow pada na malu visinu kako bi izbjegla otkrivanje od strane neprijateljskog radara, prije nego što se zakači na svoju metu pomoću infracrvenog tragača.

Odluka je uslijedila nakon ponovljenih molbi Ukrajine za više oružja sa Zapada. Wallace je rekao da će projektili „omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage bazirane na ukrajinskoj suverenoj teritoriji”.

On je rekao da je UK donijelo odluku nakon što je Rusija „nastavila mračnim putem“ gađanja civilne infrastrukture u Ukrajini.

Wallace je u decembru pisao svom ruskom kolegi Sergeiu Shoiguu, kako bi upozorio da bi dalji napadi mogli dovesti do toga da Ujedinjeno Kraljevstvo donira sposobnije oružje.

Rekao je da projektili „dolaze“ ili su već u ukrajinskim rukama, i opisao je taj potez kao „kalibriran i proporcionalan eskalaciji Rusije“.

„Ništa od ovoga ne bi bilo potrebno da Rusija nije izvršila invaziju“, rekao je on. Rekao je da će projektili biti kompatibilni sa postojećim ukrajinskim avionima iz sovjetske ere i pohvalio tehničare i naučnike koji su to omogućili.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje