Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljudska greška uzrok željezničke nesreće u kojoj je poginulo više od 40 ljudi?

Preuzmite sliku

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je večeras da sve ukazuje da je ljudska greška uzrok željezničke nesreće u kojoj je poginulo više od 40 ljudi, ali da će biti formirana nezavisna komisija eksperata koja će sve da istraži.

“Upravo sam se vratio sa mjesta tragedije koja će zauvijek ostati u našem kolektivnom sjećanju. Desetine naših sugrađana Grka, većinom mladih ljudi, tamo su izgubili živote u strašnoj željezničkoj nesreći koja nije zabilježena u istoriji naše zemlje”, rekao je Micotakis u obraćanju.

On je podsjetio da je ministar saobraćaja i infrastrukture Konstantinos Karamanlis, preuzimajući objektivnu političku odgovornost, odmah podnio ostavku.

“Isto su uradili i čelnici organizacije `Helenik rejlvejs`. Njegov stav mu ide na čast, jer sve ukazuje na činjenicu da se tragedija, nažalost, prvenstveno svodi na tragičnu ljudsku grešku”, rekao je grčki premijer.

On je zahvalio vatrogascima i spasiocima, radnicima Hitne pomoći, policiji, pripadnicima lokalne samouprave, ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima i psiholozima u bolnicama na zalaganju u ovim teškim okolnostima, piše list “eKathimerini”.

“Državni ministar Jorgos Gerapetrit će, do nacionalnih izbora, obavljati funkciju prelaznog ministra saobraćaja. Već sam ga zamolio da brzo formira nezavisnu komisiju eksperata koja će u potpunosti istražiti uzroke nesreće”, rekao je grčki premijer.

On je dodao da će Gerapetrit ispitati i dugotrajna kašnjenja u implementaciji željezničkih projekata.

“Istovremeno, pravosuđe će raditi svoj posao i znaće se ko je odgovoran. Država će stati uz porodice nastradalih. Radićemo na tome da se ovo više nikad ne ponovi”, rekao je grčki premijer.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,