Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kod ovog ugostitelja radnici rade s osmijehom: ‘Konobari mi imaju platu veću od 30.000 KM’

Preuzmite sliku

Trenutno se ugostitelji širom Evrope suočavaju s nedostatkom osoblja, pa su neki odlučili smanjiti jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli opstati, ostati otvoreni i služiti klijente u najboljim uslovima.

No, ima i onih koji su odlučili ulagati u osoblje kako bi imali dovoljno zaposlenika.

Jedan od njih je i Michel Péclard (56), a NZZ am Sonntag piše da su njegovi ciriški konobari u junu zaradili paltu od 16.500 franaka (više od 33.5 hiljade KM), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je slavni ugostitelj uveo u svoje restorane.

Vlasnik lanca restorana u Švicarskoj omogućio je svojim zaposlenicima da s njim dijele ukupni prihod. Ugostitelj je pojasnio da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima.

Tako njegovi konobari na platu dobivaju i iznos koji varira između 7 i 8% ukupnog prihoda restorana.

“Rezultat je taj da su u prosjeku naši zaposlenici plaćeni između 8.000 i 12.000 franaka (između 16 i 24 hiljade KM) mjesečno. Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka (33.5 hiljade KM) i isplaćena je u junu. Međutim, to je iznos bez bakšiša”, objašnjava Péclard.

Prema Pèclardovim riječima, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele promet, a otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvaliteta usluge u njegovim restoranima znatno je porasla.

“Zaposlenici rade kao da je restoran njihov”, objašnjava ugostitelj.

Ipak, model Michela Péclarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primjer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposlenici restorana time jednostavno postali prodavači umjesto konobara, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje