Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italija uvela najstrožije mjere za radnike: Covid pasoš ili suspenzija sa posla i obustava plate

Preuzmite sliku

U Italiji će svi radnici morati posjedovati zeleni Covid pasoš – dokaz o vakcinaciji, negativan test ili dokument za oporavak od virusa.

Ove mjere su prve u Evropi i neke od najstrožijih u svijetu. Svako ko nema pasoš će se suočiti sa suspenzijom s posla i možda će mu plata biti obustavljena nakon pet dana.

Opasna situacija

Mjera koja bi trebala stupiti na snagu 15. oktobra, ima za cilj pojačati stopu vakcinacije u zemlji koja je teško pogođena virusom.

Zeleni pasoši, dostavljeni digitalno i na papiru, već su potrebni za pristup italijanskim željezničkim stanicama, kinima, restoranima, teretanama i bazenima. Školsko osoblje, također, mora pokazati propusnicu, a neki nastavnici su spriječeni da dođu na posao jer je nisu imali.

Nizozemska će, pak, od 25. septembra zahtijevati dokaz o vakcinaciji ili negativan test na virus korona za ulazak u barove, restorane, muzeje, pozorišta i druge događaje vezane za kulturu, nakon što su ukinute gotovo sve mjere društvenog distanciranja. Tijesna većina nizozemskog parlamenta odbacila je prijedlog kojim se vlada poziva da promijeni mišljenje o usvajanju koronapropusnice, nakon što je premijer Nizozemske Mark Rutte izjavio da je to potrebno kako bi se spriječio novi talas infekcija.

– Još smo u opasnoj situaciji. Ako to ne učinimo, to bi donijelo velike rizike – rekao je Rutte tokom burne rasprave u parlamentu.

Protivnici iz čitavog političkog spektra doveli su u pitanje potrebu za uvođenjem Covid propusnica, za koje mnogi tvrde da su samo trik za stimulisanje vakcinacije, uprkos stalnim obećanjima vlade da vakcinacija nikada neće biti obavezna.

– Ova mjera je besmislena, nepotrebna i lažna. Ovo je vakcinacija nasilu i ona dijeli društvo – istakao je opozicioni lider krajnje desnice Gert Vilders.

Negodovanje ugostitelja

Prema zvaničnim podacima, oko 72 posto od 17,5 miliona Nizozemaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv Covida. Iako su ankete pokazale da većina Nizozemaca podržava tu mjeru, oni koji odbijaju da se vakcinišu usprotivili su se uvođenju propusnica.

Uvođenje propusnica naišlo je i na negodovanje ugostiteljskog sektora, a mnogi barovi i restorani već su rekli da neće sarađivati. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,