Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

I u Njemačkoj se traži povećanje minimalne satnice: Evo koliko bi sada mogla iznositi

Preuzmite sliku

Koliko će se zakonski povećati minimalna satnica za radnike u Njemačkoj u 2024. godini? Nadležna komisija za utvrđivanje visine minimalne satnice svoj će prijedlog iznijeti u ponedjeljak.

Udruženje Paritätische Gesamtverband poziva na povećanje minimalne satnice na najmanje 14 eura po satu, pišu njemački mediji.

Zbog naglog rasta potrošačkih cijena, očekuje se značajno povećanje zakonom propisane minimalne satnice 1. januara 2024. godine.

Nadležno povjerenstvo za minimalnu satnicu, sastavljeno od predstavnika poslodavaca i zaposlenika, u ponedjeljak će predstaviti prijedlog sljedećeg povećanja minimalne satnice, prenosi Fenix magazin.

“Mislite na buduće penzionere”

Paritätische Gesamtverband sada je zahtijevao da zakonska minimalna satnica mora porasti sa sadašnjih dvanaest na najmanje četrnaest eura po satu.

“Neko ko radi puno radno vrijeme mora se moći brinuti o sebi od svoje plaće. To nije samo pitanje pravde, već i pristojnosti”, rekao je glavni direktor udruženja Ulrich Schneider novinskoj agenciji dpa.

Naglasio je kako minimalna satnica utječe na buduće penzionere.

“Radnici koji su radili puno radno vrijeme 45 godina moraju dobiti starosnu penziju kojom će se zaštiti od siromaštva”, rekao je.

Semafor koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a donijela je zakon kojim je minimalna satnica od 1. oktobra 2022. podignuta s 10,45 eura na dvanaest eura.

Komisija sada treba predložiti sljedeće povećanje koje bi trebalo vrijediti od 1. januara 2024. godine.

Vlada, na prijedlog komisije, obično zakonom određuje novu minimalnu satnicu.

Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, oko 5,8 miliona radnika koji su prije zarađivali manje od dvanaest eura po satu imalo je koristi od posljednjeg povećanja minimalne satnice prošle jeseni, pišu njemački mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje