Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Mladi traže bolje uslove rada i stanovanja kako bi ostali u zemlji

Preuzmite sliku

Povodom Međunarodnog dana mladih Mreža mladih Hrvatske (MMH) ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske predstavila je zahtjeve mladih prema novoj Vladi koji se odnose na zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje te uključivanje mladih u kreiranje politika, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Mreža mladih Hrvatske (MMH), kao nacionalno vijeće mladih, ima cilj skrenuti pažnju na goruće probleme s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju, pogotovo usred pandemije COVID-a 19, te predlažu konstruktivna rješenja novoj Vladi i novom Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

  Predsjednik MMH Josip Miličević kazao je kako su mladi prije pandemije COVID-a 19 bili u teškoj situaciji te kako je ova kriza dodatno pokazala kako su mladi ranjiva skupina.

  Miličević je iznio prijedloge i savjete koji se tiču pet osnovnih područja: zapošljavanja, stanovanja, obrazovanja, uključivanja mladih te politika za mlade.

  “Kad je riječ o zapošljavanju, najveći problem s kojim se mladi suočavaju u Hrvatskoj nije ima li ili nema posla, nego koliko je kvalitetan i stabilan taj posao. Mladi rade na kratkoročne ugovore, na određeno i često su potplaćeni, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mladi odlaze, ne uspijevaju se osamostaliti i ostvariti u Hrvatskoj”, kazao je Miličević.

 • Preporuke MMH-a idu u smjeru poticanja ugovora o radu na neodređeno, odnose se na studentski rad pri kojem mladi koji rade i preko 40 sati tjedno tokom studija nemaju ni dan radnog staža kada izađu na tržište rada, niti naknadu za nezaposlene, iako su proteklih godina kontinuirano radili.

  S obzirom na stanovanje, Hrvatska je i dalje na začelju Evropske unije po osamostaljenju mladih, ističe Miličević, te ocjenjuje kako je glavni problem visoka cijena najma stana i inzistiranje na kupnji stana, s obzirom da mladi često nisu u stanju dobiti kreditno zaduženje od banaka jer rade na kratkoročne ugovore.

  “Predmet građanskog odgoja i obrazovanja nije ušao u sve škole, uprkos velikom civilnom protestu koji je održan 2016. s ciljem njegovog uvođenja”, kazao je Miličević te dodao kako je Hrvatskoj potrebna popularizacija strukovnog i dualnog obrazovanja.

  Predstavnik mladih Hrvata je tražio da oni budu uključeni u formiranje politika, da budu partneri suradnici, jer cilj je isti, da mladi imaju što bolji život i da se uspiju ostvariti u Hrvatskoj, da ne moraju tražiti put izvan zemlje…

  Predstavnici MMH službeno su urudžbirali Vladi RH savjete i preporuke kako bi se poboljšao život mladih te što veći broj njih zadržao u zemlji.

  Mreža mladih Hrvatske (MMH) savez je udruženje mladih i za mlade koji trenutno broji 58 organizacija članica.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje