Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuski predsjednik Macron rekao da postoji šansa za mir u Ukrajini

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da vjeruje da postoji mogućnost za mir u Ukrajini, čak i nakon što je Rusija upozorila da bi sukob mogao eskalirati.

“Postoji vjerovatnost za mir, u nekom trenutku će se pojaviti”, rekao je Macron na konferenciji u Rimu, čija je svrha tražiti načine za promoviranje mira u svijetu.

I u određenom trenutku, s obzirom na to kako se stvari razvijaju, i kada ukrajinski narod i njegove vođe odluče o uvjetima, mirovni sporazum može biti postignut s drugom stranom“, dodao je Macron. Francuska opetovano ističe da je važno da zapadni diplomatski kanali do Moskve ostanu otvoreni otkako su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu 24 februara.

Rusija danas raketama i dronovima gađala Mikolajiv

Rusija je danas raketama i bespilotnim letjelicama gađala ukrajinski grad Mikolajiv, a Moskva je rekla da se sukob približava “nekontroliranoj eskalaciji”. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u nedjelju o situaciji u Ukrajini raspravljao u zasebnim telefonskim razgovorima s francuskim i američkim kolegama Sebastienom Lecornuom i Llyodom Austinom i s ministrima obrane Velike Britanije i Turske.

Šojgu je, bez da je pružio dokaze, rekao da bi Ukrajina mogla eskalirati s “prljavom bombom” – konvencionalnim eksplozivom, oko kojeg je postavljen radioaktivni materijal. Ukrajina ne posjeduje nuklearno oružje, a Rusija je rekla da bi mogla zaštititi ruski teritorij svojim nuklearnim arsenalom. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,