Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Nikome nećemo dozvoliti ponovno oživljavanje mračnog mentaliteta “28. februara“

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da vlasti te zemlje neće dozvoliti nikome da ponovo oživi mračni mentalitet protagonista pučističkog procesa poznatog kao “28. februar“, javlja Anadolu.

Proces poznatiji kao “28. februar” u turskoj političkoj historiji je upisan kao “postmoderni vojni udar”, a dogodio se na današnji dan prije 27 godina.

“Naš narod nikada nije zaboravio i neće zaboraviti pučiste i one koji su ih podržavali, koji su na 28. februar ciljali na jedinstvo, solidarnost, demokratiju i volju naroda. Nećemo dozvoliti nikome da ponovo oživi mračni mentalitet 28. februara u našoj zemlji“, poručio je Erdogan u prigodnoj poruci na društvenim mrežama.

Proces “28. februar” je počeo nakon što je Vijeće nacionalne sigurnosti Turske 28. februara 1997. godine donijelo niz odluka koje se nerijetko nazivaju i postmodernim vojnim udarom na vladu tadašnjeg premijera Turske Necmettina Erbakana i tadašnje šefice turske diplomatije Tansu Ciller.

Memorandum vojnog vrha Turske usvojen 1997. godine rezultirao je uplitanjem vojske u izvršnu vlast i kolapsom tadašnje vlade.

Erbakan je prije ostavke primoran da potpiše set reformi koje su, između ostalog, uključivale zabranu pristupa javnim institucijama za pokrivene žene i zatvaranje vjerskih škola.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,