Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emmanuela Macrona 1. maja očekuje pakao

Preuzmite sliku

Nakon što je Ustavno vijeće odobrilo penzione reforme koje je usvojila francuska vlada koju podrža Emmanuel Macron, predsjednik Francuske najavio je kako će se 17. aprila u večernjim satima obratiti građanima.

Penziona reforma, zbog koje Francuzi već sedmicama protestuju, postala je pitanje broj 1 u Francuskoj, a uprkos tome što je Macron potpisao zakon, brojni sindikati najavili su nastavak borbe za radnička prava.

Kako bi bar malo ublažio situaciju, iz Ureda predsjednika Francuske je najavljeno kako će se Macron obratiti građanima 17. aprila te da će pokušati objasniti nužnost provedbe ovakve penzione reforme.

Zakon o penzionim reformama koji je Macron potpisao u petak, objavljen je u Službenom listu vrlo rano u subotu. Kako je najavljeno, Macron će govoriti ‘logikom smirivanja’ kako bi građanima ukazao na prednosti zakona, a ne samo njegove mane – piše Le Monde.

Međutim, Macronove najave teško da su oraspoložile sindikate u Francuskoj. Predstavnici nekoliko sindikata naglasili su kako ne priznaju poraz zbog usvajanja penzionih reformi.

Iako su pozvani na razgovore u Jelisejsku palatu, svi predstavnici su odbili ovaj poziv.

Zatražili smo od predsjednika da ne potpisuje zakon. Međutim, ovi potezi su potpuno sramotni. Emmanuel Macron je u procesu da postane predsjednik haosa. Prezir koji radnici imaju postat će konstanta – rekla je generalna sekretarka sindikata CGT Sophie Binet.

Zbog usvajanja reformi, sindikati su najavili i veliki sastanak 1. maja te su poručili kako taj dan na ulicama žele vidjeti i najveći broj građana od početka protesta u ovoj zemlji.

Želimo da se sastanak pretoči u dan izuzetne i narodne mobilizacije. Želimo 1. maja imati najveći broj demonstranata na ulici. Kada je riječ o implementaciji reformi, nećemo dozvoliti vladi da ih provodi – poručili su predstavnici sindikata.

Osim 1. maja, četiri sindikata najavila su proteste 20. i 28. aprila kada će, kako je navedeno, radnici željeznica obustaviti rad. (Foto: AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje