Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobili enormno visok račun za grijanje: Bračni par mora platiti 3.700 eura

Preuzmite sliku

Stanari jedne stambene zgrade u Berlinu dobili su enormno visoke račune za grijanje.

Samo jedan bračni par mora nadoplatiti 3.700 eura troškova za grijanje.

Miriam (33) je doktorica i čeka dijete sa svojim partnerom Felixom (38). No umjesto opremanja dječje sobe, par se mora nositi s enormno visokim računom za grijanje. Vonovia, jedna od najvećih stambenih firmi u Njemačkoj, ispostavila im je račun za grijanje za 2022. godinu na iznos od 5.767 eura, od čega je 3.743 eura nadoplata zbog veće potrošnje. Kako je to moguće?

Na upit njemačkog RTL-a, iz firme su pojasnili: – To su stanovi koji dobivaju grijanje od druge firme. To znači da Vonovia kupuje grijanje od vanjskog pružatelja usluga. Vanovia je, da tako kažemo, samo posrednik, piše u odgovoru firme.

Rolf Bosse je predsjednik Udruge za iznajmljivanje u Hamburgu i pobliže je analizirao Miriamin i Felixov račun za grijanje u njihovom stanu u Berlinu.

– Kad sam vidio da naplaćuju gotovo 50 centi po kilovat satu, “pao sa stolice”. Naravno, treba uzeti u obzir povećane troškove grijanja posljednjih godina, ali ovakav iznos još nisam vidio, rekao je Bosse.

Rolf Bosse savjetuje paru i drugim stanarima koji su dobili ovakav račun da analiziraju ugovore između Vonovie i firme Vattenfall koja je tzv. vanjski pružatelj usluga.

– Postoje klauzule o promjeni cijena koje se temelje na specifičnim cijenama i kretanjima na burzi, objašnjava Bosse.

Par je poslušao savjet i udružio snage s ostalim stanarima u kući. Žele uložiti žalbu na iznos koji im je ispostavila Vonovia i Vattenfall.

Ovo nije prvi put da je Vonovia dospjela na naslovnice medija. Uvijek ima pritužbi stanara koji se žale na previsoke iznose računa. U 2018. firma je priznala “pogrešku u naplati”, nakon što je Team Wallraff otkrio neispravnost u računu za najamninu, prenosi Fenix Magazin

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,