Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Divovska tuča’ u Italiji: Zabilježen novi evropski rekord za najveći komad leda

Preuzmite sliku

Njemačka organizacija European Severe Storms Laboratory objavila je na društvenim mrežama da je u nevremenu 19. jula u Europi zabilježeno čak 24 komada “divovske tuče”.

Italiju je jučer pogodilo snažno olujno nevrijeme s tučom u nekim dijelovima zemlje te jakom kišom i vjetrom u ostalima. No ta oluja nije bila izolirani slučaj – već danima se na području Sredozemlja stvaraju snažne oluje koje uzrokuju veliku štetu a odnijele su i nekolicinu života.

Društvenim se mrežama sada šire fotografije nevjerojatno velikog komada leda koji je pao u Italiji u mjestu Pordenone prema portalu Neurje.si. Ukupna mu je dužina 20 cm, promjer 16 cm, a teži više od jednog kilograma!

Njemačka organizacija European Severe Storms Laboratory objavila je na društvenim mrežama da je u nevremenu 19. jula u Europi zabilježeno čak 24 komada “divovske tuče” promjera većeg od 10 cm, pri čemu su dva slučaja prijavljena u Hrvatskoj, a u Italiji čak 22.

Najveći hrvatski komad leda zabilježen je u Ribniku te prema procjenama iznosi 13 cm u promjeru, dok je talijanski kapitalac s promjerom 16 cm pao u Carmignanu di Brenti.

Osim iznimne ekonomske štete, tuča je uzrokovala 109 ozljeda samo tog 19. jula, prenosi European Severe Storms Laboratory.

Dodaju kako je niti sedam dana nakon što je srušen europski rekord za najveći ledeni grumen isti ponovno oboren i to također u Italiji kada je komad leda promjera 19 cm pronađen u Azzanu Decimu 24. jula. Svojom veličinom skoro je oborio svjetski rekord od 20.3 cm koji je postavljen u Južnoj Dakoti u SAD-u, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,