Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Članica NATO-a pronašla dijelove još jednog ruskog drona na svom teritoriju

Preuzmite sliku

Dijelovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunskom tlu, saopćilo je rumunsko ministarstvo obrane, a predsjednik Klaus Iohannis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunskog zračnog prostora.

U saopćenju Iohannis je rekao da je obavijestio glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona – drugog koji se srušio na rumunski teritorij ove sedmice – i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunijom.

“Identifikacija novih fragmenata drona na teritoriju Rumunske u blizini granice s Ukrajinom … ukazuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunjske, države članice NATO-a, sa stvarnim rizicima za sigurnost rumunjskih građana u tom području”, rekao je Iohannis.

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu Reni, Izmail i Kiliju. One se nalaze manje od 500 metara od rumunjskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunjskih gradova s druge strane rijeke.

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumunjsku, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua. Ukrajina je prva objavila informaciju, no Rumunjska je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi drona.

NATO je tada procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije. Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u rijetko naseljenoj delti Dunava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,