Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Černobilski misterij zbunio je sve stručnjake: Ispod reaktora 4 raste radijacija, ne znaju zašto

Preuzmite sliku

Naučnici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate nivo radioaktivnosti. Posljednjih dana nivo zračenja drastično je porastao, ali niko ne zna zašto

Nivo radijacije ispod reaktora 4 u Černobilu, gdje je 1986. bila nuklearna katastrofa zbog koje i danas u Hrvatskoj, BiH i drugim zemljama ljudi umiru od raka, iznenadila je stručnjake.

Ispod tog reaktora koji je eksplodirao i dalje je aktivno nuklearno gorivo i sljedećih 24.000 godina niko neće moći živjeti na tom području. Struktura od 1,5 milijardi eura štiti da se radijacija proširi, ali sad se ona pojačava, a niko ne zna zašto, piše History of yesterday.

 • Neil Hyatt, nuklearni hemičar sa Univerziteta u Sheffieldu spomenuo je kako postoji mogućnost da se uranovo gorivo samo po sebi ponovo zapali.

  – Baš kao što se ugljen može ponovo rasplamsati u roštilju, tako i nuklearni materijali koji su nekad bili zapaljeni – pojašnjava Hyatt.

  On je, kao i nekolicina nuklearnih hemičara, ranije spominjali mogućnost ponovnog aktiviranja urana iz Černobila, ali naučnici iz Ukrajine koji su odgovorni za upravljanje nuklearnom aktivnošću u blizini do sada zapravo nisu slušali.

  Naučnici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate nivo radioaktivnosti.

 • Nedavno su ti senzori otkrili stalno povećanje nivoa radioaktivnosti. Čini se da ova radioaktivnost dolazi iz nedostupne komore ispod reaktora 4 koji je blokiran od noći eksplozije 26. aprila 1986. godine.

  Šta bi moglo biti uzrok tome?

  Stručnjaci iz Ukrajine ne razumiju zašto se to događa, iako imaju neke pretpostavke.

 • Voda se koristi za pokretanje procesa fisije unutar nuklearnih materijala, što čini energiju oslobađanja nuklearnog materijala koja se unutar nuklearnog reaktora može držati pod kontrolom, ali u ovom slučaju stručnjaci se boje da to neće moći kontrolisati.

  Druga pretpostavka je da budući da je reaktor 4 potpuno zaštićen, voda od kiše nije mogla doći do nuklearnog goriva. Voda iz kiše mogla je držati nuklearni materijal pod kontrolom. Bez vode nuklearno gorivo može biti u opasnosti od pregrijavanja, što može dovesti do nove nuklearne katastrofe.

 • Možda postoji još jedan razlog za ovo stalno povećanje radioaktivnosti, ono što je gore spomenuto samo su pretpostavke, možda se nešto potpuno drugačije događa ispod reaktora 4 ili unutar nuklearnog materijala koji je ostao unutra. Ovo je nešto što bi definitivno trebalo alarmirati kako bi se pripremili za najgoru situaciju. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje