Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanija proglašava Wagner terorističkom grupom

Preuzmite sliku

Britanska vlada proglasit će rusku plaćeničku grupu Wagner terorističkom organizacijom, javio je BBC, pozivajući se na nacrt vladine naredbe.

Nacrt naredbe omogućit će da se imovina Wagnera kategorizira kao teroristička imovina i oduzme, javio je BBC, dodajući da će, prema naredbi, nezakonito biti član te organizacije ili je podržavati.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman kazala je za BBC da je Wagner “nasilno i destruktivno vojno oruđe Rusije Vladimira Putina”.

– Oni su teroristi, jasno i jednostavno – i ovaj nalog o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva – kazala je.

Proglašavanje Wagnera terorističkom organizacijom značilo bi da bi bilo krivično djelo u Britaniji pripadati toj grupi ili promovirati je, organizirati ili obraćati se njenim sastancima i nositi njen logo u javnosti.

Plaćenička grupa Wagner raspoređena je u Ukrajinu ubrzo nakon ruske invazije prošle godine.

Do decembra, grupa je preuzela centralnu ulogu u bici za ukrajinski grad Bahmut nakon što je angažovala hiljade zatvorenika u ruskim zatvorima da se bore na njenoj strani na linijama fronta i donedavno je bila oslonac ruske ofanzive.

Britanski potez da Wagner proglasi terorističkom grupom uslijedio je nakon što su poslanici u Komitetu za vanjsku politiku u julu pozvali na više ciljane sankcije prema, kako tvrdi, “mreži entiteta” koji čine Wagner grupaciju.

Britanija je sankcionirala čelnika Wagnera Jevgenija Prigožina 2020. godine, grupu Wagner u cjelini u martu 2022., a u julu ove godine sankcionirala je pojedince i kompanije povezane s grupom u Centralnoafričkoj Republici, Maliju i Sudanu.

Prigožin je poginuo kada se njegov privatni avion Embraer srušio dok je putovao u Sankt Peterburg iz Moskve 23. augusta. Rusija je saopćila da će istražiti nesreću, ali razlog pada letjelice još nije objavljen, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje