Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Belgija više neće testirati osobe koje nemaju simptome COVID-19

Belgija u narednom periodu neće testirati osobe koje nemaju simptome nove vrste koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministri zdravlja savezne i regionalne vlade odlučili su da neće testirati osobe koje nemaju simptome COVID-19, zbog povećanog opterećenja u laboratorijama i stvaranja dugih redova za testiranje u domovima zdravlja.

U skladu s tim, oni koji dođu u kontakt s rizičnim osobama ili iz područja koja je Belgija proglasila “crvenom zonom” neće biti testirani ako ne pokazuju simptome.

Prosječno 53.000 uzoraka dnevno se pošalje u laboratorije širom Belgije.

Iako mnoge laboratorije obično moraju dati rezultate za najviše dva dana, u nekim slučajevima taj period može biti i do pet dana.

“Sistem je premašio svoje granice. Laboratoriji više ne mogu pratiti korak i davati testove u planirano vrijeme”, rekao je virolog Steven Van Gucht.

Promjenom politike testiranja mijenja se i period karantina. Karantinski period, koji je prije bio 14 dana, smanjen je na sedam. Međutim, promjenom politike testiranja, 7-dnevni karantinski period se povećava na 10 dana.

Karantin će i dalje biti obavezan za one koji dođu u kontakt s pacijentima COVID-19 i one koji dolaze iz “crvenih” područja.

Jedna od najpogođenijih evropskih zemalja je Belgija gdje je između 9. i 15. oktobra dnevno u prosjeku potvrđivano 7.876 novoaraženih osoba, zabilježila povećanje od 79 posto u odnosu na sedmicu prije.

U zemlji sa 11,4 miliona stanovnika zaraženo je 222.253 od početka pandemije, dok je 10.413 osoba preminulo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,