Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Beč proglašen najboljim gradom za život u 2022, evo koji su najgori

Preuzmite sliku

Ako razmišljate o preseljenju u novi grad, možda biste trebali razmotriti rezultate ovog istraživanja. Istraživačka firma The Economist Intelligence Unit (EIU) godišnje objavljuje izvještaje u kojemu rangira najbolje i najgore gradove za život u protekloj godini.

Najbolji gradovi

U ovom istraživanju kod gradova se gledalo i bodovalo pet kategorija: sigurnost, kultura, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura. Treći put u proteklih pet godina na prvo mjesto najboljih gradova za život zasjeo je Beč. Dobio je maksimalne bodove za sigurnost, zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu. Slijede ga Kopenhagen te Zürich koji dijeli mjesto s Calgaryjem.

Na petom mjestu je još jedan kanadski grad, Vancouver, a u najboljih deset ušli su još Ženeva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka i Melbourne. U izvještaju se navodi da su gradovi srednje veličine u bogatim zemljama uglavnom prolazili veoma dobro u istraživanju.

Najgori gradovi

Uz najbolje gradove za život, analizirali su i koji su najgori. Najmanje bodova u njihovoj analizi imao je Damask u Siriji, potom Lagos u Nigeriji i Tripoli u Libiji. Izvještaje pripisuje njihove bodove društvenim nemirima, terorizmu i sukobima u svakoj od zemalja.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,