Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Australija: Bebi u grlu zapeo božićni ukras, morali je operisati

Devetomjesečna djevojčica progutala je božićne ukrase, plastične konfete u obliku zvijezde, i jedan od njih joj je zapeo u grlu.

Roditelji su je odveli u bolnicu jer je imala visoku temperaturu, iskašljavala je krv i ubrzano je disala. Sedam su dana tražili uzroke, a onda su australski doktori otkrili da joj je u grlu zapela zvjezdica koju je progutala 11 dana ranije, prenijeli su mediji.

„Božićna poruka: Budite oprezni i čuvajte se konfeta“, napisali su doktori australske Gold Coast University bolnice u medicinskom časopisu The Medical Journal of Australia, piše Daily Mail.

Navode da su roditelji malenu doveli u bolnicu kad je počela iskašljavati krv i doktori isprva nisu mogli pronaći uzrok te su je poslali kući misleći da se zagrcnula slinom.

 • Porodica se nakon dva dana vratila na Hitnu jer je u međuvremenu curica dobila visoku temperaturu, teško je disala i kašljala je.

  „Dijagnosticirali su joj bronhiolitis te je naredna tri dana dobijala terapiju, a potom su je opet poslali kući. Šest dana kasnije se vratila s istim simptomima, pa su joj odlučili snimiti vrat“, pišu u časopisu doktori Paul Heyworth i Ryan Shulman.

  Tek tada su otkrili da joj se u grlu stvorio apsces, gnojna nakupina oko zvijezde. Djevojčicu su hitno odveli na operaciju i malena se potom oporavila.

  „Uprkos fleksibilnosti, oštri krakovi konfeta su se zaglavili u gornjem dijelu probavnog sustava. Svjetlucavi konfeti privlače interes djece. Iako nije uobičajeno, postoji rizik da se tokom praznika ponovi ovakva situacija“, upozorili su ljekari. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,