Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Altun: Nikada nećemo dozvoliti da se palestinsko pitanje skine sa globalne agende

Preuzmite sliku

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun je u govoru na vanrednoj sjednici ministara informisanja Organizacije islamske saradnje (OIC) naglasio da je izraelska represija koja se nastavlja u Gazi od 7. oktobra rezultat kolonijalnog i imperijalističkog mentaliteta prema Bliskom istoku, javlja Anadolu.

U Istanbulu je jučer održana vanredna sjednica ministara informisanja OIC-a s temom “Dezinformacijske aktivnosti okupatorske izraelske administracije na okupiranim palestinskim teritorijama i napadi na novinare i medijske organizacije”, čiji je domaćin bila Direkcija za komunikacije Predsjedništva Republike Turska.

Altun je napomenuo da je Al-Quds (Jerusalem), sjedište organizacije, danas pod okupacijom i da je Izrael od 7. oktobra više puta izvršio najveće masakre i genocid u Gazi i na palestinskim teritorijama koji je svijet ikada vidio.

 • Istakao je da je kada je u pitanju historija ugnjetavanja Izraela, iluzija smatrati 7. oktobar kao prekretnicu ili neki novi događaj, dodavši da su dešavanja nakon 7. oktobra rezultat izraelske represije u Pojasu Gaze.

  Naglašavajući da je prilikom identifikovanja zločina Izraela potrebno sagledati mračne sile koje su okupljene iza toga, Altun je rekao da je glavni razlog zašto Izrael djeluje tako nepromišljeno nepravda međunarodnog sistema i disfunkcionalna struktura mnogih međunarodnih organizacija, a posebno Ujedinjenih naroda.

  “Ovo je glavni razlog zašto Izrael još nije dobio kaznu koju zaslužuje. Izrael čini zločine i čini masakre, ali je praktično nedodirljiv od strane zapadnog svjetskog poretka. Ne možemo prihvatiti ovo”, kazao je Altun.

  Naglasio je da struktura Vijeća sigurnosti UN-a ne može spriječiti masakre, niti može odlučiti o prekidu vatre, te je dodao:

  “Činjenica da se Izrael uprkos svim zločinima ne suočava sa sankcijama rezultat je neodgovorne i zlonamjerne upotrebe privilegije veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Ova situacija je sama po sebi pokazatelj očaja u kojem se nalazi međunarodni sistem. Revizija ovog sistema je od suštinskog značaja”.

 • Izjavio je da Turska iz tog razloga uporno naglašava potrebu izgradnje međunarodnog sistema koji može igrati vodeću ulogu u rješavanju globalnih kriza i konflikata.

  “Slogani našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji kaže da je ‘Svijet veći od pet’ i da je ‘Pravedniji svijet moguć’ najsažetiji su izraz potrebe za revizijom u međunarodnom sistemu. U skladu s ovim motom, uspostavljanje suverene, nezavisne i geografski integrisane palestinske države unutar granica iz 1967, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, čine osnovu našeg stava prema Palestini” rekao je Altun.

  Šef Direkcije za komunikacije je naglasio da nije moguće zaustaviti izraelske masakre i uspostaviti trajni mir u regiji ako se ne uspostavi nezavisna palestinska država.

  Altun je naveo da su mnogi novinari koji su se zalagali za istinu protiv stava Izraela bili izloženi mobingu i pritiscima dotičnih medijskih organizacija te da su mnogi od njih dobili otkaz.

  “Sve ovo na stranu, suočeni smo sa još jednom, mnogo bolnijom i sramotnijom slikom za čovječanstvo. Izrael sistematski ubija novinare u Gazi. U ovom procesu je ubijeno 130 novinara, na meti su njihove porodice, ubijeno je više od hiljadu djece iz njihovih porodica, a njihove kuće su bombardovane”, dodao je Altun.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje