Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napravite sami klima uređaj koji ne troši struju (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Projekat pod nazivom “Eco-Cooler” pokrenut je kako bi se proširilo znanje o jeftinoj metodi hlađenja prostorija koja ne zahtijeva potrošnju električne energije. Sjajna stvar je to što je za izradu ovog “klima uređaja” potrebna manja količina plastičnih flaša i jedna kartonska tabla, a može da smanji temperaturu u prostoriji i do 5°C.

Projekat je pokrenut u Bangladešu, u čijim ruralnim predjelima 70 posto stanovništva živi u limenim kućicama, od kojih većina nije povezana na električnu mrežu. Zbog visokih temperatura u ljetnem periodu, u ovakvim kućama se stvore izuzetno teški uslovi za život. Do sada je ovaj način rashlađivanja uspješno primijenjen u gotovo 25.000 domova.

Ne samo što ne zahtijeva upotrebu struje, ovaj projekat je koristan i zbog toga što se recikliraju upotrijebljene plastične flaše.

Kako funkcioniše sistem

Topao vazduh ulazi u širi kraj flaše, kompresuje se dok prolazi kroz grlo flaše i na taj način hladniji vazduh ulazi u prostoriju.

 • klima-uređaj-hlađenje-zraka
 • Pogledajte kako u samo nekoliko koraka da napravite svoj ekološki rashladni uređaj.

  Potreban materijal:

  Plastične flaše

  Kartonska tabla debljine 2mm

  Metar

  Makaze

  Skalpel

  Način izrade:

  1. Sakupite plastične flaše od sokova i vode. Odaberite veće flaše sa uskim otvorom, jer što je veća razlika između ta dva dijela, to će efekat biti bolji.

 • klima-uredjaj-koraci
 • 2. Izmjerite dimenzije prozora na koji ćete postaviti “Eco-Cooler”. Isijecite kartonsku ploču debljine dva milimetra tako da bude šira od dimenzija prozora za dva do tri centimetra sa svake strane.

  3. Izrežite rupe na kartonu tolike da odgovaraju širini otvora na flašama. Rasporedite rupe tako što ćete uzeti u obzir širinu tijela flaše.

 • klima-uredjaj-koraci2
 • 4. Presijecite makazama flaše na pola.

  5. Isijecite vrh plastičnog poklopca flaše. Pomoću njega ćete pričvrstiti flaše za kartonsku tablu.

  6. Provucite otvor flaše kroz rupu na kartonu i zavrnite isječen poklopac.

 • klima-uredjaj-koraci3
 • Ponovite proces sa svim flašama i pričvrstite tablu na prozor tako da uži otvor na flašama bude okrenut ka unutrašnjosti doma. (kucastil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,