Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji ispraćaj Bebe Selimović: Njen život i djelo su primjer za sve nas

Preuzmite sliku

Velika umjetnica i diva sevdalinke Izeta Beba Selimović ukopana je na gradskom groblju Bare

Na sarajevskom gradskom groblju Bare klanjana je dženaza i obavljen ukop jedne od najboljih interpretatorki sevdalinki Izete Beba Selimović.

 • Veliko muzičko blago

  Komemorativni skup, koji je trebao biti održan u 11 sati, prije dženaze, otkazan je zbog epidemiološke situacije sa korononavirusom.

  Brojna rodbina, prijatelji i komšije došli su na Bare da se posljednji put oproste od ove čuvarice sevdalinke očaravajućeg glasa. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su i Hanka Paldum, Enver Šadinlija, Nazif Gljiva, Damir Galijašević, Dilvad Dado Felić, Zijad Sipović, Sejo Pitić, Branka Sovrlić i Paja Pašić, Edina Papo, Jovan Divjak

 • – Život i djelo Bebe Selimović je primjer za sve nas. Ona je uzor velikom broju umjetnika i profesionalca, kazala je, između ostalog, Enisa Hajdarević, urednica na BH Radiju 1.

  Njene kolege su istakle da je ostalo veliko muzičko blago iza nje jer je cijelu svoju karijeru posvetila izvornoj sevdalinci i zadržala njenu originalnost bez imalo modernizacije.

 • Otpjevala je Beba mnogo prelijepih sevdalinki među kojima su “Ah ljubav, ljubav”, “Ah, moj Aljo”, “Aj san zaspala”, “Alija se do jezera krade”, “Ašikuje Ademaga”, “Banja Luko i ravnine tvoje”, “Bolna leži dilber Duda”, “Bulbul mi poje”, “Crven fesić”, “Čempres viti”, “Čudila se aman ja”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Djevojka viče s´visoka brda”, “Dođi mi proljeću mladosti”, “Dođi makar jedan dan”, “Dugi dani”

  Brojna priznanja

  Beba je tokom svoje karijere nastupala na nekim od najvećih muzičkih festivala u Jugoslaviji. Dobitnica je brojnih priznanja i povelja za muzički uspjeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima. Dobitnica je i Povelje Zlatne značke RTVSA, Oskara za životno djelo (Tuzla 2008).

  Umjetnica je 1988. godine objavila svoj posljednji studijski album, a definitivno se povukla iz svijeta estrade i prestala javno nastupati 2005. godine. Posljednje godine svog života provela je u Sarajevu i uglavnom je izbjegavala svjetla pozornice i pažnju medija. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje