Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Opasni izazovi koje klinci obožavaju, a mogu da ostanu paralizovani: Samo da se ne proširi kod nas

Preuzmite sliku

Popularno

Sjećate se kada Tom Hanks u ulozi Forresta Gumpa kaže “Glupan je onaj ko pravi gluposti”, danas bi vjerovatno rekao “Glupost je ono što TikTok radi”.

Više nije dovoljno da se na videu predstavi plesni pokret, muzika ili humor, već se ide toliko daleko da se snimaju potezi koji mogu da nanesu nekome ozbiljnu fizičku povredu ili da spale zgradu do temelja, piše The New York Post.

Nažalost, tek smo manje od dva mjeseca u Novoj godini, a korisnici TikToka su već uvučeni u nove, opasne izazove.

Izazov “Skullbreaker” (lom lobanje)

Naslov kaže sve. Ovaj izazov je navodno potekao iz Venecuele. Zove se “lom glave”. U njemu tri “prijatelja” skaču jedan pored drugog, a onda dvojica sa strane “izbiju” stopala onog u sredini. Momak u sredini pada na leđa i glavu.

Ne samo da je ovaj zabrinjavajući trend doveo do povreda u Miami, New Jersey i Arizoni, već je u Dayton Beachu na Floridi policija optužila dvojicu srednjoškolaca za nanošenje povreda i internet nasilje.

Dvojica studenata u Meksiku napravila su svoju verziju “loma lobanje”, ali je navodno tada korišćen džemper, a ne stopala da se djevojka saplete i “poljubi beton”.

“Penny”- “novčić” izazov

Poznat i kao “outlet” izazov, ovaj “poduhvat” i bukvalno može da vas šokira, a postoji opasnost i da vas vatra proguta, zovu ga “moronskim i patetičnim”.

Tokom izazova, treba da ubacite metalni novčić između djelimično izvučenog punjača i utičnice i da gledate kako varnice lete. Prošlog mjeseca, u školi u Masačusetsu zamalo nije izgorila škola, a lokalni vatrogasci upozoravali su da vatra neosjetno može da tinja u zidovima i da svi koji su u nekom objektu mogu da, na taj način, budu dovedeni u opasnost.

Srednjoškolci se suočavaju sa više optužbi, a očekuje ih i moguća kazna same škole.

Izazov “pahuljice”

Jedna osoba sipa drugoj, koja leži na leđima otvorenih usta, mlijeko i pahuljice i potom doručkuje direktno iz usta ove ljudske činije. Da ne pričamo da na ovaj način može da dođe do davljenja osobe koja leži.

TikTok

TikTok odgovara da kompanija ne dozvoljava “sadržaj koji je ekstremno šokantan, posebno ako se njime promoviše ili veliča nasilje ili patnja”. Podvlače i koje su to aktivnosti i drugo opasno ponašanje koji nisu dozvoljeni, kao što su amaterske vratolomije ili opasni izazovi.

Oni navode da je prioritet bezbjednost i dobrobit korisnika ove mreže. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,