Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je kraljica Elizabeta II postala nacionalni fenomen?

Preuzmite sliku

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je prije deset dana u dobi od 96 godina. Iako je bila je najdugovječnija među okrunjenim evropskim vladarima i jedna od najpoznatijih žena na svijetu, na neki je način ostala enigma.

Njenu 70 godina dugu vladavinu obilježio je snažan osjećaj dužnosti i nepokolebljiv stoicizam.

Svjedočila je Drugom svjetskom ratu i raspadu Britanskog Carstva, a za vrijeme njene vladavine u Velikoj Britaniji izmijenilo se 15 premijera.

Svo to vrijeme bila je u svojoj zemlji utjelovljenje stabilnosti.

Na kraljičinoj posljednjoj fotografiji snimljenoj 6. septembra u njenoj škotskoj rezidenciji u Balmoralu, pozira u sivom prsluku i suknji od tartana.

Kraljica je tada primila Borisa Johnsona koji je došao predati ostavku na mjesto premijera i imenovala Liz Truss premijerkom.

Na fotografiji se kraljica smiješila, ali i djelovala vrlo krhko. Umrla je dva dana poslije.

Od bivših britanskih kolonija do Rusije i Kine, gdje je bila kraljica u posjetu, Elizabeta II putovala je svijetom i kroz historiju punu previranja, uvijek odjevena u odjeću jarkih boja, uz odgovarajući šešir i torbicu. To joj je omogućilo da bude uočljiva uprkos visini od svega 1,63 m.

U trenutku smrti bila je na čelu 15 država.

Kada je pri kraju svoje vladavine prestala putovati u inozemstvo, u svojoj je zemlji neumorno nastavila s obavljanjem ceremonijalnih dužnosti, čak i u danima nakon smrti supruga Philipa u aprilu 2021.

Emocije je pritom otkrivala vrlo rijetko, a mišljenje nikad.

Slučajna kraljica

Kraljica Elizabeta rođena je u Londonu 21. aprila kao Elizabeth Alexandra Mary.

Mala plavokosa princeza anđeoskog lica, od milja prozvana Lilibet, nije bila predodređena za prijestolje.

No krajem 1936. njen stric, kralj Eduard VIII abdicirao je kako bi se mogao vjenčati s Amerikankom Wallis Simpson, pučankom koja je iza sebe već imala dva razvoda.  Time je kralj postao Elizabetin otac, sramežljivi Đuro VI.

To je za Elizabetu bio kraj bezbrižnosti. Djevojčica se seli u Buckinghamsku palaču u kojoj je sve podređeno strogim pravilima.

 • Ona i sestra Margaret školuju se kod kuće. Poseban je fokus na povijesti i ustavnom pravu koje usvajaju po ubrzanom programu. Elizabeta uči i francuski jezik, koji će kasnije tečno govoriti.

  Pred kraj Drugog svjetskog rata, s 19 godina, pridružuje se pričuvnoj vojsci kao vozačica.

  Kada joj je bila 21 godina udala se za naočitog časnika Philipa Mountbattena, sina grčkog princa. Vjenčanje je, u poslijeratnoj Britaniji još uvijek obilježenoj neimaštinom, bilo kao iz bajke.

  Elizabetin otac umire 6. februara 1952, relativno mlad. Da je postala kraljica saznala je na putovanju u Keniji. Od toga trenutka njen život ide u sasvim novom smjeru.

  Odmah se vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je okrunjena 2. juna 1953. Tako je postala četrdeseti po redu suveren od Vilima Osvajača koji je za engleskog kralja okrunjen 1066.

  Neumorna vladarica

  Elizabeta II sa samo 25 godina došla je na čelo Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona (današnja Šri Lanka), obećavši stanovnicima tih zemalja da će tokom svog života opravdati njihovo povjerenje.

  Opisivali su je kao neumornu. I u dobi od 90 godina ispunjavala je stotine obaveza: razne inauguracije, primanja u Buckinghamu, dodjele odlikovanja i nagrada, pokazujući uvijek pristojno zanimanje.

  No od oktobra 2021. uveliko je smanjila svoje aktivnosti nakon sve većih zdravstvenih problema.

  Prema svojoj je djeci – Charlesu (1948.), Anne (1950.), Andrewu (1960.) i Edwardu (1964.) – bila distancirana, barem u javnosti.

  Bila je vrlo religiozna i, uprkos golemom bogatstvu, štedljiva.

  I za svoju je porodicu, koja je često bila na meti kritika medija, bila izvor stabilnosti.

  Suočila se s brojnim porodičnim krizama. Jedne od najtežih zbile su se 1992. Tu je godinu zbog toga nazvala strašnom, “Annus Horribilis”.

  Njena su djeca, Charles, Anne i Andrew, prolazila kroz bračne krize, a dvorac Windsor stradao je u požaru.

  No i samo kraljičino ponašanje znalo je biti razlogom negodovanja javnosti, kao primjerice kada je nakon smrti princeze Diane 1997. pokazala, činilo se, krajnju ravnodušnost. Dok je čitava zemlja tugovala, kraljica je u svom dvorcu u Balmoralu uporno šutjela.

  Porodične krize

  Ovaj je nesporazum između javnosti i kraljice, kojoj Diana nakon razvoda od Charlesa jednostavno više nije bila član kraljevske porodice, doveo do jedne od najvećih kriza unutar monarhije.

  No u vezi s tim kraljica je ipak pristala napraviti neke ustupke pa je tako održala televizijski govor u znak sjećanja na Dianu, princezu od Walesa, i kasnije prihvatila vjenčanje Charlesa s Camillom, iako nije prisustvovala samoj ceremoniji.

  Jedna od najvećih kriza s kojom se kraljica morala suočiti bila je 2019. kad je princ Andrew, kojega su često smatrali njenim miljenikom, osramotio kraljevsku porodicu zbog svog nekadašnjeg prijateljstva s američkim financijerom Jeffreyjem Epsteinom koji je osumnjičen za seksualno iskorištavanje maloljetnica.

  Andrew je tada bio prisiljen povući se iz javnog života, a zahvaljujući nagodbi izbjegao je suđenje za suusčesništvo u seksualnom nasilju.

  Elizabeta II puno je više pokazivala privrženost prema svojoj unučadi, kojih je imala osmero i među kojima su i sinovi Charlesa i Diane – William i Harry.

  No Harry se 2020. udaljio od kraljevske porodice, preselio u Kaliforniju i optužio “Firmu”, što je nadimak kraljevske porodice, za nedovoljnu podršku njegovoj američkoj supruzi Meghan.

  Godinu dana kasnije umro je kraljičin suprug, princ Philip, koji je bio njen veliki oslonac. Bilo je to još jedno veliko iskušenje za kraljicu, mjesecima izoliranu u dvorcu Windsor usred pandemije koronavirusa.

  U oktobru iste godine Elizabeta II. bila je hospitalizirana na jednu noć, nakon čega su joj ljekari savjetovali da uspori. Tada 95-godišnja kraljica poslušala je njihov savjet i pristala prorijediti svoj raspored. Sa svojim je dužnostima nastavila početkom 2022., ali je 20. februara oboljela od covida-19.

  Oporavila se i početkom juna Britanci su četiri dana slavili 70 godina njene vladavine. No ona gotovo da i nije prisustvovala proslavi svog platinastog jubileja – pojavila se samo dvaput, nakratko, na balkonu Buckinghamske palače kako bi pozdravila desetke hiljada ljudi.

  Poznato lice

  Svih ovih godina kraljica je svoje mišljenje zadržavala za sebe. Nikada nije dala intervju. Niko ne zna, primjerice, kakav je bio njen stav o brexitu.

  Na sedmičnim audijencijama sa šefom vlade kraljica je poštovala strogu političku neutralnost, kako se i očekivalo da treba.

  Njeno Veličanstvo – ili jednostavno “Ma’am” – kraljuje, ali ne upravlja.

  Jedinu strast koju je kraljica javno pokazivala bila je ona prema konjima i psima, posebno prema njenim voljenim korgijima. Poput djevojke, i u starijoj je dobi još jahala, bez kacige, ali s maramom koja joj je štitila kosu.

  Elizabetina je slika sveprisutna u Ujedinjenom Kraljevstvu, od kovanica na kojima je prikazan njezin profil do figurica kraljice koja maše rukom u rukavici.

 • Ne može se reći da nije imala smisla za humor. Znala se poigrati svojom ulogom, poput učestvovanja u spotu s Jamesom Bondom, kojega je utjelovio Daniel Craig, povodom Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 2012. Ili tokom Jubileja kada je snimljen video koji je prikazuje kako ispija čaj s medvjedićem Paddingtonom.

  Za mnoge je Britance ona bila osoba koju su poznavali cijeli svoj život i doživljavali je kao nekoga svoga, kao poznatu i umirujuću figuru.

  Pri kraju svoje vladavine Elizabeta II. još je uvijek bila na vrhu ljestvice prema anketama o popularnosti članova kraljevske porodice, vidno iznad svog nasljednika, sada Karla III. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: