Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vedrana Rudan: Ne bi se Đoković našao u ovoj situaciji da je bahati glupan, glupani smo mi

Preuzmite sliku

Književnica Vedrana Rudan je u novom intervjuu između ostalog govorila o vakcinaciji i Novaku Đokoviću. Čitavu situaciju nazvala je pričom o Hitleru i poslije Hitlera.

Tatjana Nježić, novinarka Blica, spomenula je da se Rudan na svom blogu osvrnula na pisanje Jadranke Kosor. Podsjećamo, Kosor je objavila sljedeći tweet:

“U uređenim državama, gdje zakoni vrijede za sve, zakoni vrijede za sve. Jel l’ znaš ko sam ja, ne vrijedi. Ismijavanje pravila ne vrijedi. Nemeže. But, daleko je Australija”, napisala je Kosor.

Rudan je Kosor nazvala nečasnom osobom. Dodala je kako bivša premijerka živi u stanu otetom od dvojice srpskih dječaka koji su nakon smrti roditelja iseljeni iz centra Zagreba samo zato što su Srbi.

“Jedan od dječaka je počinio samoubistvo, ali to gospođu nikad nije uznemirilo jer je sve bilo ‘po zakonu’. Odjednom ju je uznemirio Đoković koji je, prema njenom tumačenju, provalio u Australiju iako je znao da oni ne puštaju nikoga ko nije dva puta vakcinisan”, kazala je Rudan.

Dodala je da Kosor jedina koja trenutno u Hrvatskoj baca drvlje i kamenje na Đokovića i da svi komentatori zaboravljaju da je Đoković dobio vizu.

“Zaje*avanje Đokovića je čisti politički čin. Australijski premijer pokušava pred izbore na ‘slučaju Đoković’ dobiti nekoliko političkih poena. Zanimljivo je da su Nadalu progledali kroz prste. Crnac James ‘Jesse’ Owens, slavni američki atletičar, bio je zvijezda Olimpijskih igara u Berlinu 1936. Osvojio je četiri medalje. Hitler nije bio oduševljen njegovim trijumfom. Priča o Đokoviću je priča o Hitleru i poslije Hitlera. Sramotno, ali toliko tipično za vrli, novi, svijet. ‘Zakon je jednak za sve.’ Zakon nikad nije bio jednak za sve i neće biti. Đoković je sve učinio ‘po zakonu'”, kazala je.

Rudan se pita koliko je bilo “po zakonu” zabraniti ruskoj tenisačici Dataliji Vihjancevoj ulazak u Australiju iako je vakcinisana. Problem je u tome što Australija ne priznaje Sputnik.

“Danas biti vakcinisan znači biti vakcinisan Pfizerom. O toj diskriminaciji ne pišu ostrašćeni kolumnisti. Njima je i to ‘po zakonu’. Poznata sam kao žena koja je vjerovala u vakcinu. Tri sam se puta vakcinisala Sinopharmom, srećom, ne idem u Australiju jer bi i meni zatvorili vrata. Zbog toga ne mogu ni do Trsta. Koliko god veliki broj svjetskih medija naglašava kako je Đoković bahat i kako je trebao poštovati pravila, mislim da on moćnicima smeta iz sasvim drugih razloga. Đoković pruža otpor i postavlja pitanja. Danas se više nego ikad cijeni poslušnost. Svi građani svijeta imaju demokratsko pravo i dužnost da ne misle svojom glavom. Zato Đokoviću treba skinuti glavu. Vjerujem u njega. Ne bi se našao u ovoj situaciji da je bahati glupan. Glupani smo mi koji bespogovorno slušamo”, smatra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje