Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Sto godina samoće”: Roman ekraniziran u seriju. Uskoro stiže na Netflix

Preuzmite sliku

Prošlo je 57 godina od kada je prvi puta objavljen roman “Sto godina samoće” (Cien años de soledad), danas najpoznatije djelo kolumbijskog književnika Gabriela Garcije Marqueza.

Po objavi je doživio senzacionalan uspjeh i kod publike i kod kritike – prva naklada je iščezla s knjižarskih polica u samo nekoliko dana. U godinama koje su uslijedile ovaj je roman postao druga najprodavanija knjiga u cjelokupnoj historiji književnosti na španjolskom jeziku, odmah nakon djela “Don Quijote”.

Prodan je u više od 10 miliona primjeraka, osvojio je mnogobrojne nagrade te iznjedrio cijelu školu “magičnog realizma”, premda se sam Márquez uvijek ograđivao od tog naziva. Na romanu “Sto godina samoće” radio je gotovo pune dvije godine, a danas se smatra glavnim razlogom zašto je Garcia Marquez dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine.

Dostupne informacije o seriji

Mjeseci pred nama donijet će nam ekranizaciju romana “Sto godina samoće”, koji će nam biti predstavljen u obliku serije. Riječ je o novom naslovu kreiranom za platformu Netflix, u kojem režiju potpisuju Laura Mora i Alex García López. Ovo će biti prva ekranizacija klasika svjetske književnosti, a ista je izvedena uz potporu piščeve porodice.

Serija čiji tačni datum objave još nije poznat, osim da se radi o drugoj polovini godine, smatra se jednom od najambicioznijih televizijskih ostvarenja u Latinskoj Americi dosad.

Podsjetimo, roman prati sedam generacija porodice Buendía u izmišljenom gradiću Macondo. U njemu se fikcija prepliće sa stvarnošću, a svjedoči nam o svoj raskoši autorove mašte.

Claudio Cataño, Marco González, Susana Morales, Ella Becerra, Carlos Suaréz  i Moreno Borja, samo su neki od glumaca koji su ostvarili ulogu u ovoj ekranizaciji, a koje imamo priliku vidjeti u najavi serije. (Journal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje